Berekenen.nl
Geplaatst op 12 februari

Inkomstenbelasting over 2017: houd rekening met deze aftrekposten voor de aangifte

De inkomstenbelasting over 2017 in orde maken? De aangifte vraagt weer even tijd. Even tijd om alles in te vullen, maar vooral om goed te letten op de beschikbare aftrekposten. De aangifte inkomstenbelasting over 2017 biedt namelijk een aantal leuke kansen om de belastingdruk omlaag te brengen. We zetten een paar tips op een rij, net als een tool om de aangifte alvast te berekenen en een goed beeld te krijgen van wat je moet bijbetalen of wat je terug kunt krijgen.

Alimentaties, kindgebonden budget en giften

Benieuwd naar de kansen op voordeel bij de aangifte inkomstenbelasting 2017? We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Partneralimentatie
Betaal je partneralimentatie? Je mag die kosten aftrekken, net als andere onderhoudsverplichtingen. En woonde je ex-partner in het huis waarvan je (mede)eigenaar was? Dan mag je ook het eigenwoningforfait dat jij hebt aangegeven voor jouw deel van het huis aftrekken als alimentatie.

Let op: kinderalimentatie mag je niet meer in aftrek brengen als schuld in box 3. Heb je kinderalimentatie ontvangen? Dan hoef je dat niet aan te geven, want je hoeft er geen belasting over te betalen.

  • Kinderopvang

Je kunt gebruik maken van kinderopvangtoeslag. Houd wel rekening met de maximale 230 per maand voor de vergoeding, net als met de maximumprijzen. Je krijgt vergoeding over maximaal €7,18 per uur voor een kinderdagverblijf en tot €6,69 voor de buitenschoolse opvang.

  • Giften

Deed je giften in 2017? Je kunt die opgeven tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Elke euro boven één procent van je inkomen mag je aftrekken, met een minimum van €60. Je mag alle giften aan goede doelen bij elkaar optellen.

Aangifte inkomstenbelasting: online berekenen

Je kunt online de aangifte inkomstenbelasting voor 2017 berekenen, voordat je de aangifte bij de Belastingdienst doet. Zorg er daarmee voor dat je gebruik maakt van alle aftrekposten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.