Berekenen.nl
Geplaatst op 4 oktober

Bruto naar netto: uitkering ook onderhevig aan belastingen

Van bruto naar netto voor een uitkering: het is iets waar niet iedereen rekening mee houdt. Toch moet er ook over een uitkering belasting worden betaald, op basis van de schalen voor de inkomstenbelasting die er gelden.

Dat betekent dat de netto WW-uitkering lager uitvalt dan het bruto bedrag. Iets waar niet iedereen rekening mee houdt, zodat voor de WW een bruto netto berekenen de moeite waard is. Om de maximale uitkering per maand te bepalen of een financiële planning te maken voor de nabije toekomst.

Netto WW-uitkering: lager dan veel mensen denken

Over de bruto WW-uitkering moet belasting worden betaald. Daar staat aan de andere kant tegenover dat er sprake kan zijn van een paar aftrekposten. Op die manier is het de moeite waard om een berekening te maken van bruto naar netto voor de uitkering. Er wordt goed duidelijk welk bedrag er bruto beschikbaar is en wat daar aan de andere kant netto van over zal blijven.

Houd er rekening mee dat er voor de bruto WW-uitkering een maximumbedrag per dag geldt. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat de uitkering zo’n 70 procent van het verdiende loon zal bedragen. In sommige gevallen kan dit lager uitvallen, vooral als er wordt uitgegaan van het netto bedrag dat er onder de streep overblijft.

Hoogte WW berekenen

Wil je de hoogte van de WW berekenen? Je kunt online een berekening van de WW en van bruto naar netto maken. Op die manier ontdek je eenvoudig wat het verschil tussen bruto en netto zal zijn en wat er onder de streep overblijft. Maak die berekening als je te maken krijgt met een WW-uitkering, maar ook op het moment dat je bijvoorbeeld een huis gaat kopen en je wilt weten of je die in het ergste geval kunt blijven betalen.