Berekenen.nl
Geplaatst op 10 september

Bruto en netto: wat verdienen een metaalbewerker en gynaecoloog?

Bruto en netto: hoe verschillen die van elkaar als het gaat om jouw salaris? Het is voor iedereen een interessante berekening, om erachter te komen wat je daadwerkelijk op jouw rekening kunt verwachten.

Je verdient een bruto salaris, waarvan je het netto deel krijgt uitbetaald. Het verschil geldt als belastingen, die je betaalt aan de hand van de hoogte van jouw inkomen. Met onze online tool is het eenvoudig om de berekening van bruto naar netto te maken, waardoor je precies weet wat je overhoudt van het salaris dat je wordt voorgespiegeld.

Bruto en netto inkomen

Benieuwd hoe het bruto en netto inkomen van elkaar verschillen? Nu.nl zocht het uit voor een metaalbewerker en een gynaecoloog. De eerste verdient op papier een bedrag van 2.750 per maand. Het gaat om het bruto bedrag, waarvan netto vervolgens ongeveer 2.250 euro overblijft. Dat betekent dat de metaalbewerker zo’n 82 procent van het bruto salaris overhoudt.

De gynaecoloog verdient zo’n 3.800 per maand, waar netto vervolgens 2.550 van overblijft. Dat betekent dat ze zo’n 67 procent van het bruto salaris overgemaakt krijgt als netto inkomen. Het laat goed zien dat we in Nederland meer belasting betalen op het moment dat het inkomen stijgt, door het progressieve stelsel.

Bruto en netto berekenen

Wil je zelf het verschil tussen bruto en netto berekenen, om er achter te komen wat je daadwerkelijk krijgt overgemaakt van het salaris dat je op papier verdient? Je kunt online het verschil tussen bruto en netto berekenen, gewoon met de tool die we daarvoor hebben ontwikkeld. Ontdek op die manier wat bij jou het verschil is tussen de beiden en hoeveel je op jouw rekening kunt verwachten aan de hand van het bruto inkomen bij jouw werkgever.