Berekenen.nl
Geplaatst op 5 januari

Arbeidskorting dit jaar omhoog voor de lagere inkomens

Vanaf 2015 wordt de maximale arbeidskorting voor lage inkomens bijvoorbeeld verhoogd tot €2.220. Hogere inkomens dienen aan de andere kant juist rekening te houden met minder arbeidskorting, in 2015 is er 4% minder korting beschikbaar voor inkomens tussen iets minder dan €50.000 en iets meer dan €100.000 per jaar. De hoogste inkomens kunnen nog rekenen op maximaal €184 arbeidskorting, mits zij de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt.

Afbouw van de heffingskorting

Ook de algemene heffingskorting wordt in 2015 afgebouwd, met 0,32%. Dit betekent dat de heffingskorting maximaal €2.203 zal bedragen voor lage inkomens, terwijl deze aan de andere kant nog minimaal €1.342 bedraagt voor de hogere inkomens. Uiteraard gelden ook deze cijfers voor een ieder die de AOW-leeftijd nog niet bereikt heeft. Een ieder die de AOW-gerechtigde leeftijd al wel heeft bereikt kan rekenen op minimaal €685, tot maximaal €1.123. De afbouw van de kortingen heeft een hogere belastingdruk tot gevolg.

Arbeidskorting berekenen

Wil je de arbeidskorting berekenen en uitrekenen waar je het komende jaar recht op hebt? Je kunt online de arbeidskorting berekenen, door uit te gaan van het inkomen dat je verdient en de leeftijd die je hebt. Met name op het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt gaan er andere bedragen gelden, je ontvangt dan minder arbeidskorting of heffingskorting. Aan de andere kant val je in lagere belastingschalen, waardoor je op latere leeftijd toch van een aantrekkelijk netto inkomen kunt blijven genieten. Je kunt online je arbeidskorting berekenen om eenvoudig na te gaan waar je het komende jaar aan toe bent.