Berekenen.nl
Geplaatst op 9 juni

Meer woningen beschikbaar en prijzen zijn weer aantrekkelijk

In het begin van dit nieuwe jaar hebben makelaars een optimistischere perspectief voor potentiële woningkopers opgemerkt. Vooral wat betreft de beschikbaarheid van woningen: er is een grotere keuze. Bovendien zijn de huizenprijzen licht gedaald. Desalniettemin blijven de hogere hypotheekrentes een uitdaging, en het gebrek aan nieuwbouw blijft een aanhoudend probleem.


Woningmarkt

Sinds een jaar tijd is er een merkbare verschuiving in de vastgoedmarkt gaande. Diverse factoren dragen hieraan bij, zoals de stijgende hypotheekrente, hoge energieprijzen en inflatie. Deze trend zet zich nog steeds voort op landelijk niveau. In het afgelopen kwartaal lag de gemiddelde verkoopprijs op 349.000,- euro wat 3,6% lager is dan het laatste kwartaal van 2022 en 8,2% lager dan een jaar eerder.  Ter vergelijking: in 2021 steeg de gemiddelde verkoopprijs nog met ongeveer 20% op jaarbasis. Met name in de stedelijke gebieden, voornamelijk de Randstad, zijn de prijsdalingen het sterkst merkbaar.

Voor het eerst in 4 jaar wordt er nu minder betaald voor een woning dan de vraagprijs. Het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs bedroeg namelijk -1,3%. Dit betekent dat woningen gemiddeld 1,3% onder de vraagprijs werden verkocht. Van alle verkochte woningen werd nog 31% boven de vraagprijs verkocht. Eind 2022 lag dit percentage nog op 45%, en een jaar geleden maar liefst 81% boven de vraagprijs verkocht.

Bovendien stonden woningen de afgelopen tijd iets langer te koop dan we gewend waren in de voorgaande jaren. De gemiddelde verkooptijd bedroeg 42 dagen.

Kan ik mijn woning nu nog te koop zetten


Desondanks dat de woningen nu voor een mindere prijs worden verkocht, is het nog steeds een prima tijd om je huis te koop te zetten. Ondanks dat de woningmarkt iets minder hoog is dan de periode tussen 2017 en 2022, is er nog altijd een enorme vraag naar koopwoningen.

Daarnaast verschillen de uitdagingen en vraag per woonplaats, type woning en uiteraard prijsklasse. Het is dus een goed begin om je van te voren te laten adviseren door een juiste professional, zoals een hypotheekadviseur en een verkoopmakelaar.

Tweede hypotheek berekenen

Een hypotheek heb je meestal als je een koopwoning bezit. Soms is het verstandig of noodzakelijk om een tweede hypotheek op de woning te nemen. Dit om bijvoorbeeld een verbouwing te financieren. Wil jij weten wat jouw maximale tweede hypotheek mag zijn? En wil je weten wat dit voor jouw maandelijkse lasten betekent? Berekenen.nl legt het graag aan je uit. Bereken hier gemakkelijk en snel jouw tweede hypotheek.