Berekenen.nl

Overdrachtsbelasting bij levering garagebox

Ik ben ondernemer voor de btw. Ik wil in 2021 een garagebox kopen (voor de verhuur). Bij de koopprijs komt 21% btw, die ik later via de aangifte omzetbelasting weer kan terugvorderen. Wordt de overdrachtsbelasting van 8% berekend over de koopprijs ex btw of de koopprijs incl btw? En kan ik in het laatste geval het verschil ook weer terugvorderen?

Vraag gesteld door: Hans
Reageer jij op deze vraag?

Bert: Je betaald geen belasting over belasting. De btw gaat over de koopsom, en zo ook de overdrachtsbelasting. Dus beiden over de koopsom excl BTW. En zeker kun je die BTW weer terugvorderen maar gangbaar is btw over een onroerende zaak niet. Deze is meestal vrijgesteld. Lees hier meer: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/onroerende_zaken/levering_onroerende_zaak/levering_van_een_onroerende_zaak

Hans: Bedankt voor je reactie Bert. Lijkt mij ook het meest logische, maar het blijft twijfelachtig. Want in de leveringsakte staat koopsom, die wordt vermeerderd met 21% btw (over die koopsom). Samen maakt dit de 'totale koopsom'. Verderop in de tekst staat dat er overdrachtsbelasting is verschuldigd: 8% over de koopsom <tja, welke? de 1e of de 2e>. Ik zal de kwestie tevens neerleggen bij de notaris die de akte passeert en daarvan de nota opmaakt. Die zal het toch zeker moeten weten.
De btw kan ik terugvorderen; de ovb niet.