Berekenen.nl
Geplaatst op 22 februari

Zelf de hypotheek berekenen en regelen: deels een goed idee

We boeken zelf onze vliegtickets, bestellen boeken eenvoudig online en vergelijken energieleveranciers om het goedkoopste contract af te sluiten. Je kunt bovendien online de maximale hypotheek berekenen en die desgewenst zelfs aanvragen. Is het een goed idee om dit helemaal zelf te doen? In de meeste gevallen is het toch verstandig om er een onafhankelijk hypotheekadviseur bij te halen. Op die manier weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet in deze financieel complexe keuze.

Hulp bij het afsluiten van de hypotheek

De hypotheekadviseur hoeft je in eerste instantie niet te helpen bij het berekenen van de maximale hypotheek, dat kun je online gewoon zelf. Je krijgt op die manier een goed idee van wat er (ongeveer) mogelijk is, zodat je bijvoorbeeld weet of een bepaalde woning haalbaar is. Vervolgens kun je met de adviseur echter spreken over de diverse hypotheekvormen en de (fiscale) gevolgen daarvan. De adviseur kan je vertellen over een overlijdensrisicoverzekering en hoe de netto en bruto maandlasten zich door de jaren heen tot elkaar zullen verhouden. Je kunt zelf de maximale hypotheek berekenen, de adviseur helpt je te voorkomen dat je in de toekomst ineens te maken krijgt met te hoge lasten voor wat je kunt dragen.

Online je maximale hypotheek berekenen

Wil je zelf je maximale hypotheek berekenen? Dat kun je eenvoudig online doen. Het is voldoende om je bruto jaarinkomen in te voeren, net als de waarde van de woning die je graag wilt kopen. De maximale hypotheek hangt deels af van je inkomen, maar mag ook niet hoger zijn dan 101% van de waarde van de woning. Je kunt online de maximale hypotheek berekenen, zodat je goed op de hoogte bent van de (globale) mogelijkheden in jouw situatie.