Berekenen.nl
Geplaatst op 23 juli

Maximale hypotheek berekenen

Wat kan ik lenen als ik een huis wil kopen? Bijna iedereen die een huis wil kopen heeft deze vraag. Starters, alleenstaanden, jonge stellen, zzp’ers, medici, ondernemers, flexwerkers, noem maar op. Heb je het huis van je dromen gevonden en je wil het huis kopen? Of ben je nog op zoek en wil je je hypotheek berekenen? Bereken het met de online tool heel eenvoudig, hoeveel je maximaal kunt lenen. Ook weet je meteen de geschatte bruto maandlasten.

Hoe wordt je maximale hypotheek berekent?

Om het te berekenen wordt er gekeken naar het bruto (jaar)inkomen. Dit is jouw inkomen in een kalenderjaar vóór aftrek van loon- en/of inkomstenbelasting. Ook wordt er gekeken naar je financiële verplichtingen. Dit zijn de maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld het aflossen van je studieschuld of het betalen van alimentatie. Ook alle leningen en kredietlimieten die bij het BKR geregistreerd staan vallen onder deze financiële verplichtingen. Denk ook aan bijkomende kosten van een doorlopend krediet of de toestelfosten voor je mobiel. Er wordt ook gekeken naar de woning die je op het oog hebt. De hoogte van je hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Je kunt meer lenen als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen voor je huis, een soort bouwdepot.

Ook wordt er gekeken naar je eigen middelen. Dit is het bedrag wat je zelf in kunt leggen voor de aankoop van de woning. Dit kan spaargeld zijn, maar ook de verwachte overwaarde van je huidige huis. En als laatste wordt er gekeken naar de hypotheekvorm. Kies je voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Hoelang is je rentevaste periode? En welke rentepercentage hoort hierbij? Alle antwoorden op deze vragen hebben invloed op hoeveel je kunt lenen.