Berekenen.nl
Geplaatst op 16 juli

Lager hypotheekbedrag bij NHG beschikbaar

Dit betekent dat een koopsom hoger dan dit bedrag een hogere rente met zich mee zal brengen, waardoor de maandlasten op zullen lopen. Je kunt zelf je netto of bruto maandlasten berekenen door uit te gaan van bijvoorbeeld de totale hypotheek, het belastingvoordeel waarvan je kunt profiteren en de rente die je betaalt over de uitstaande schuld.

Maandlasten en NHG

NHG zorgt voor beduidend lagere maandlasten, waardoor dit met name voor starters vaak een interessante keuze vormt. NHG beperkt het risico voor de bank, waardoor de kans groter is dat je de mogelijkheid hebt om het geld te lenen tegen een lagere rente. Een renteverschil van enkele tienden van een procent kan gemakkelijk honderden euro’s per jaar schelen, waardoor het de moeite waard is om daarvan te profiteren. Nu er minder NHG beschikbaar is zullen de maandlasten voor bepaalde huizenkopers oplopen. Het gaat in dit geval om zowel de bruto als de netto maandlasten, al zorgt de hypotheekrenteaftrek voor een dempende werking en blijven de hogere kosten veelal beperkt.

Online maandlasten berekenen

Wil je zelf je maandlasten berekenen, of nagaan wat het betekent dat je nu wellicht niet meer in aanmerking kunt komen voor NHG? Je kunt online een berekening maken aan de hand van een rente met NHG en een rente zonder NHG, zodat je vervolgens uit kunt gaan van het verschil. Zorg ervoor dat je de maandlasten goed op kunt brengen en kijk ook naar de kosten die in de toekomst wellicht op kunnen lopen. Op die manier kun je online je maandlasten berekenen om er zeker van te zijn dat je de hypotheek kunt blijven betalen en je bijvoorbeeld toe kunt werken naar het doen van een extra aflossing.