Berekenen.nl
Geplaatst op 29 augustus

Bestaande woningen brengen kosten koper met zich mee

Waar het voorheen gebruikelijk was om de kosten koper mee te financieren in de hypotheek, dienen met name starters nu veel vaker spaargeld in te zetten om het plaatje rond te krijgen. De kosten kopen lopen gemakkelijk in de duizenden euro’s, geld dat in een aantal gevallen bedoeld was voor bijvoorbeeld de inrichting.

Bestaande woningen populair

De verkoop van woningen vindt vooral plaats onder de bestaande woningen, wat betekent dat de koper in de meeste gevallen kosten koper dient te betalen. Dit zijn kosten voor de notaris, net als bijvoorbeeld voor de makelaar en het opmaken van de hypotheekpapieren. Een nieuwbouwwoning koopt men doorgaans vrij op naam, wat betekent dat er dan geen sprake is van kosten koper. Dit kan een verschil van een paar duizend euro betekenen. Veel starters kunnen daardoor behoorlijk minder besteden dan ze hadden verwacht, of zullen moeten besparen op de inrichting die ze voor ogen hadden.

Kosten koper berekenen

Je kunt zelf de kosten koper berekenen door uit te gaan van de waarde van de woning en de verschillende kosten bij elkaar op te tellen. Denk in ieder geval aan de overdrachtsbelasting en de kosten van de notaris, maar tel hier vervolgens ook de tarieven van de makelaar bij op. Al deze bedragen zorgen samen voor een behoorlijke uitgave, die als het gevolg van de strenge houding van banken vaak niet zomaar mee te financieren valt. Dat betekent dat de kosten koper voor rekening van de kopers komen, die daardoor wel gebruik kunnen maken van een relatief lage hypotheek, ten opzichte van de waarde van de woning.