Berekenen.nl
Geplaatst op 26 april

Banken zullen boeterentes opnieuw berekenen

Banken zullen de boeterentes die ze de afgelopen jaren hebben opgelegd in een aantal gevallen opnieuw moeten berekenen. De rekenmethodes zijn niet altijd eerlijk geweest, waardoor hypotheeknemers in veel gevallen teveel betaalden voor het oversluiten daarvan. De AFM verplicht banken de berekeningen te herzien, waardoor veel klanten geld terug zullen krijgen.

Boeterente bij oversluiten van de hypotheek

De boeterente is bijvoorbeeld van toepassing op consumenten die hun hypotheek willen oversluiten, om te profiteren van een lagere rente. Ze zorgen er daarmee voor dat ze minder rente betalen, maar hier staat een eenmalige boete tegenover. De bank compenseert op die manier gemiste inkomsten vanwege de lagere rente, ten opzichte van het hypotheekcontract dat er eerst lag. Het is toegestaan om die boete te berekenen, mits dat op een eerlijke manier gebeurt en de consument inderdaad alleen de gemiste rente-inkomsten betaalt. Dat is niet altijd het geval geweest, waardoor een deel van de berekeningen opnieuw zal moeten. Het is aan de banken om op basis van de nieuwe regels per 14 juli 2016 nieuwe berekeningen voor de boeterente te maken. Indien consumenten geld terug kunnen krijgen zullen ze daar door de bank zelf van op de hoogte worden gebracht.

Maximale hypotheek berekenen

Zelf een berekening maken van je hypotheek? Je kunt online je maximale hypotheek berekenen en op die manier nagaan wat je kunt lenen. Berekenen wat het oplevert om de hypotheek over te sluiten of welke boeterente je dan dient te betalen? In de beide gevallen kun je online een berekening maken voor de hypotheek, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten en mogelijkheden. Je kunt online je maximale hypotheek berekenen en andere berekeningen maken, wij zorgen ervoor dat je dit eenvoudig zelf kunt doen zonder benodigde hulpmiddelen.