Berekenen.nl
Geplaatst op 7 december

Eigenwoningforfait berekenen: voordeel gaat verdwijnen

Op de hoogte van het eigenwoningforfait dat je betaalt? Het is een belasting op vermogen, die wordt berekend over de waarde van het huis. Hier staat voor veel mensen de hypotheekrenteaftrek tegenover. Dat betekent dat ze niet merken dat ze het eigenwoningforfait betalen, terwijl er wel degelijk sprake is van kosten.
De laatste tijd is het forfait veel in het nieuws, omdat het voordeel wordt afgeschaft voor mensen die hun hypotheek hebben afgelost. Dat betekent dat zij ook weer eigenwoningforfait dienen te betalen. Vooral bij (zeer) waardevolle huizen kan dat bedrag hoog oplopen, van enkele tientjes tot honderd euro per maand.

Wet Hillen ongedaan gemaakt

Met behulp van de Wet Hillen was ervoor gezorgd dat een ieder die de hypotheek heeft afgelost geen eigenwoningforfait meer hoeft te betalen. Het is een compensatie, om het aantrekkelijker te maken om de hypotheek volledig af te lossen. De overheid wil daar nu vanaf. Of het ligt aan de verplichting voor nieuwe hypotheken om die in 30 jaar tijd volledig af te lossen is niet goed duidelijk. Feit is wel dat er veel weerstand is, met name van ouderen die hun hypotheek bijna hebben afgelost. Zij lijken niet van plan om de laatste aflossingen te doen.

Online eigenwoningforfait berekenen

Wil je online het eigenwoningforfait berekenen, om na te gaan wat je eigenlijk betaalt? Je kunt online het forfait berekenen, aan de hand van de waarde van de woning. Naarmate de waarde van het huis groter is zal ook het forfait hoger uitpakken. Over het algemeen gaat het om maximaal een paar tientjes per maand. Het is daarom niet vreemd dat we het eigenwoningforfait voorheen niet of nauwelijks kenden. Wij bieden je online de mogelijkheid om het eigenwoningforfait te berekenen, zodat je daar in ieder geval goed van op de hoogte bent.