Berekenen.nl
Geplaatst op 26 maart

Amsterdam plaatst 10.000 m2 zonnepanelen op de metrostations

De gemeente Amsterdam gaan de bovengrondse ruimte op 16 metrostations gebruiken om zonnepanelen te plaatsen. Er is op die manier ruimte voor 10.000 m2. De zonnepanelen moeten ervoor gaan zorgen dat 400 huishoudens gebruik kunnen maken van elektriciteit. Het is een initiatief van de Stadsregio Amsterdam, het GVB en de gemeente. Samen willen zij er op die manier voor zorgen dat de CO2-uitstoot in de stad met ruim 700 ton per jaar zal afnemen. De gemeente brengt de zonnepanelen bovendien aan op 2.000 vierkante meter ander vastgoed, naast de metrostations.

Gebruik van de opgewekte elektriciteit

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken is goed voor 400 huishoudens in de stad en de omgeving, net als voor de roltrappen en de verlichting in de stations. Het laat goed zien hoe er met een slimme oplossing meer duurzaam met energie om te gaan valt. Amsterdam wil op die manier bijdragen aan de klimaatdoelstellingen voor zowel de stad als voor de rest van het land. In Amsterdam zelf moet er in 2025 uiteindelijk minimaal 45% minder CO2 uitgestort worden dan in 2012, toen de afspraken werden gemaakt.

Vierkante meters berekenen

Wil je net als voor de zonnepanelen van de gemeente Amsterdam de oppervlakte berekenen, bijvoorbeeld om zelf zonnepanelen op het dak te plaatsen of voor een andere doelstelling? Je kunt het aantal m2 berekenen van een kamer of een stuk land, afhankelijk van wat je wilt opmeten. Je hebt daarvoor de lengte en de breedte van een stuk land of een kamer nodig, aan de hand waarvan wij de berekening voor je kunnen maken. Je kunt daardoor online eenvoudig het oppervlakte berekenen. Vul de lengte en breedte in, dan geven wij je aan hoeveel m2 het is, zonder dat je dat zelf hoeft te berekenen.