Berekenen.nl
Geplaatst op 16 oktober

Enorme pompoen van 300 kilo: klaar voor Halloween

Merel in Noordwijk lijkt helemaal klaar te zijn voor Halloween, met haar pompoen van meer dan 300 kilo. Het is een enorm exemplaar, met een omtrek van 3 meter. Ze is er elke dag wel even mee bezig, om haar pompoen zo groot mogelijk te laten groeien en daarmee zoveel mogelijk indruk te maken.

Pompoen van 3 meter omtrek

Het gaat inmiddels om een pompoen van 3 meter omtrek. Dat staat niet in verhouding tot welk exemplaar we dan ook bij de groenteboer zien liggen. Dat is volgens Merel ook niet zo vreemd, omdat ze er iedere dag wel even mee bezig is. Ze gaat op die manier veel verder dan de cherrytomaatjes en komkommers die we allemaal wel eens kweken.

Uiteindelijk is het haar doel om naar het WK Pompoenen Kweken te gaan, waar ze nu helaas nog niet voor in aanmerking lijkt te komen. Ze zal er dan in moeten slagen een nog veel groter exemplaar te kweken.

5 jaar ervaring met pompoenen

Toch is Merel geen nieuweling in de wereld van de pompoenen, vertelt ze aan EditieNL. Ze is er al ruim 5 jaar mee bezig, een periode waarin ze veel ervaring op heeft gedaan. Ze begon een keer met een exemplaar van 40 kilo en kreeg het virus toen te pakken. Ze wilde steeds meer en meer, waardoor ze inmiddels geldt als specialist op het gebied van verzorging en toewijding. Bovendien was het haar zonder speciaal zaad niet gelukt om een pompoen met een omtrek van meer dan 3 meter te kweken.

Omtrek van een cirkel berekenen

Kweek je zelf grote pompoenen of wil je om een andere reden de omtrek van een cirkel weten? In sommige gevallen kun je die niet opmeten, dus zit er niets anders op dan die te berekenen. Dat kan met de handige tool die we daarvoor hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld aan de hand van de straal of de diameter. Je kunt online de omtrek van een cirkel berekenen, zowel voor pompoenen als voor al het andere dat rond is en waarvan je wilt weten wat de omtrek is.