Berekenen.nl
Geplaatst op 26 juni

Chip van 7 nanometer belangrijke innovatie voor Apple MacBook

Apple is met z’n leveranciers steeds op zoek naar belangrijke innovaties, om de apparaten sneller, beter en bijvoorbeeld zuiniger te maken. De nieuwe generatie MacBook’s krijgt een nieuwe processor van Intel, die een stuk kleiner is dan het huidige model. Het grote voordeel daarvan is dat de transistors dichter bij elkaar kunnen worden geplaatst. Er kunnen er dan meer worden gebruikt, waardoor de processor een stuk sneller werkt. De iPhone XS maakt al gebruik van zo’n nieuwe processor, iets dat bij de nieuwe MacBook ook het geval zal gaan zijn.

Van 14 terug naar 7 nanometer

Tot op heden werkt Apple met Intel-processoren op basis van 14 nanometer. Dat is al ongelofelijk klein, maar het kan volgens de leverancier nog een stuk kleiner. De nieuwe generatie processoren gaat uit van 7 nanometer, zoals dat ook voor smartphones al het geval is.

Het moet de MacBook’s sneller maken, omdat er meer ruimte is voor extra transistors. Op die manier is Intel samen met Apple klaar voor een nieuwe generatie computerkracht. De beide bedrijven willen consumenten op die manier het beste bieden dat er op dit moment verkrijgbaar is.

Van nanometer naar centimeter

Een nanometer is bijna niet voor te stellen en zelfs 14 of 7 nanometer is ontzettend klein. Toch probeert Intel er alles aan te toen om de transistors nog dichter op elkaar te plaatsen, waardoor de snelheid van de processor omhoog kan.

Ben je benieuwd hoe groot of hoe klein een nanometer is? Je kunt die met onze tool omrekenen van nanometer naar centimeter. Eén centimeter staat gelijk aan 1 miljoen nanometer. Dat betekent dat 7 nanometer gelijk staat aan 0,0000007 centimeter en met het menselijk oog in ieder geval niet waar te nemen valt.