Berekenen.nl
Geplaatst op 17 oktober

m³ berekenen is belangrijker dan je denkt


Je vraag je misschien af waarom je m³ zou moeten berekenen en waarom dat handig zou moeten zijn. Ten eerste is er natuurlijk de vraag: Wat is een kubieke meter? Zelfs als je dit leest, is het waarschijnlijk moeilijk om een goed beeld te krijgen van wat dit precies is. Want welke fysieke waarde of hoeveelheid vertegenwoordigt m³. Zelfs als je weet dat kubieke meters of m³ een eenheid van volume vertegenwoordigen in de natuurwetenschappen, kan het moeilijk zijn om je een kubieke meter voor te stellen. We beginnen daarom met wat geschiedenis.

m³ en het metrische systeem

Het metrieke stelsel, ook wel het internationaal systeem van eenheden genoemd, werd in de 18e eeuw bedacht en rond 1790 in Europa geïmplementeerd. Het belangrijkste doel was om de onnauwkeurige en onhandige eenheden die overal ter wereld werden gehanteerd te vervangen door eenheden die zowel gemakkelijker te gebruiken waren als gebaseerd op absolute normen. De meter werd gekozen en de kilogram werden gekozen net als de massa van één liter water. Een liter werd op zijn beurt gedefinieerd als het volume dat wordt ingenomen door een kubusvormige ruimte. Deze definities zijn wel gewijzigd ten opzichte van hun oorspronkelijke waarden omdat de komst van steeds nauwkeurigere meetinstrumenten het mogelijk maakte om maten beter te meten.

Het gebruik van de kubieke meter

Een kubieke meter is een ruimte in de vorm van een kubus van 1 m aan een zijkant of het equivalent daarvan. Zie dus een doos voor je met een lengte, hoogte en breedte van 1 meter en je hebt een m³. Wanneer je de m³ wilt berekenen, vermenigvuldig je de lengte x breedte x hoogte. Bedenk dat een rechthoekige doos van 2 m, een breedte van 1 m en een hoogte van 0,5 m ook een inhoud kan hebben van een kubieke meter want 1 × 2 × 0,5 = 1. Deze berekening kan je als leidraad gebruiken, maar op veel sites kan je makkelijk m³ berekenen. Dat is handig omdat je dat in veel gevallen nodig zult hebben.

Een voorbeeld van een berekening van kubieke meters

Een situatie waarin je gebruik zou kunnen maken van een berekening is het weten van het volume van een aquariumtank. Stel dat die 20 m lang, 20 m breed en 10 m diep is. Het volume wordt uitgedrukt in m³. De berekening is eenvoudig: 20 × 20 × 10 = 4.000 m3. Opvallend is de enorme massa van het water binnenin. Als je je weet dat 1 liter water een massa heeft van 1 kilogram, dan bevat een kubieke meter, die aan een kant 10 keer groter is dan een liter, 1000 kg water. Een watervolume van 4.000 m³ heeft dus een massa van 4.000 ton. Stel je de sterkte van het glas voor dat nodig is om dit alles vast te houden. En zo komen wij bij de toepassingen van het berekenen van dit soort zaken.

Het gemak van kubieke Meter Calculatoren

Je kunt een onbeperkt aantal online rekenhulpmiddelen raadplegen om gemakkelijk tussen kubieke meters en andere volume-eenheden te werken. Een voorbeeld van zo'n tool is te vinden op deze site. Hiermee kun je een waarde invoeren in een algemene volume-eenheid, zoals een liter, of een eenheid zoals een kubieke meter en die converteren. Handig als je op zoek bent naar de juiste methode om iets te meten.

Zorg dat je goed weet wat je berekent want een foutje is zo gemaakt

Zoals wij al hebben aangegeven met het voorbeeld van het aquarium is het in bepaalde gevallen heel belangrijk dat je goed weet wat het volume is. Je wil niet dat je liters van een vloeistof in een te kleine tank giet. Daarnaast krijg je door deze eenheden ook een goed idee van hoe sterk en stevig elementen moeten zijn. Als je iets zwaar vervoert moet de drager het gewicht en de massa aan kunnen. Bereid je dus goed voor door m³ te berekenen en van te voren alles goed uit te rekenen.