Berekenen.nl

Aankomen

Is er iets om je eetlust op te weken ik heb geen eetlust

Vraag gesteld door: Jacqueline
Reageer jij op deze vraag?

Evelien,: Dat ligt ook aan de oorzaak, en het is zeker goed om dit eens met de huisarts te bespreken, maar ik heb onderstaande tip voor je gevonden. Wellicht kun je dit eerst proberen.

Start iedere warme maaltijd met een lichte salade van rauwkost. Dit geeft een signaal aan je maag en spijsverteringsstelsel dat ze in actie moeten komen. Met andere woorden, na een licht hapje, begint heel vaak de trek vanzelf te komen.

Je kunt bij het bereiden van je maaltijd al rekening houden met een verminderde eetlust. Je kunt namelijk bepaalde kruiden aan je eten toevoeg die de eetlust juist opwekken. Voorbeelden hiervan zijn artisjok, paardenbloem en kalmoes.

Eet zo veel mogelijk verse producten, en dan met name veel groente en fruit. Denk bijvoorbeeld eens aan grapefruits, frambozen, sinaasappels, abrikozen, peterselie, waterkers en tomaten. Vermijd in ieder geval zo veel mogelijk de geraffineerde en industriële producten en alles wat onnodig zoet is. Deze producten zijn een ware aanslag op je hongergevoel!

Vermijd stress. Jazeker, maar gemakkelijker gezegd dan gedaan! Als je lekker in je vel zit, en op mentaal gebied in balans bent, zal de spijsvertering weer op gang komen, en daarmee ook de eetlust.
Stress, haast en ergernis doen het tegenovergestelde: Je spijsvertering gaat op een laag pitje en eten heeft dus geen prioriteit op dat moment.

Ga geen water of iets anders drinken vlak voor de maaltijd, of tijdens de maaltijd. Dit geeft je al snel een gevoel dat je ‘vol’ bent. Eet dus je maaltijd zonder drankje of water, maar ga juist na de maaltijd wél drinken. Nee, geen alcohol of koffie, maar gewoon water!

Om het eten aangenaam te maken, zorg er dan voor dat er een ontspannen sfeer aan tafel heerst. Je kunt dit een flink handje helpen door de tafel gezellig te dekken en de tijd te nemen voor de maaltijd.

Eet altijd op gezette tijden, regelmatig verdeeld over de dag. Maak een lijstje met 7 eetmomenten, de tijden en wat je moet eten. Je kunt beter 7 x per dag een klein beetje eten dan 2 x op een dag met tegenzin heel veel. Zorg ook dat de andere gezinsleden hiervan op de hoogte zijn, en dat ze zich ook zoveel mogelijk aan dit schema houden. Met z’n tweetjes om 10 uur een gezond tussendoortje eten werkt beter voor je motivatie dan dat je alleen zit te eten, met héle lange tanden.