Berekenen.nl
Geplaatst op 7 oktober

Is BMI anders bij vrouwen dan bij mannen?


BMI, of Body Mass Index, is de meest gebruikelijke maatstaf voor lichaamsvet voor mannen en vrouwen. Het is een eenvoudige berekening op basis van lengte en gewicht waardoor veel mensen het gebruiken om te weten of ze te zwaar zijn voor hun lichaamstype. Ondanks de populariteit hebben gezondheidswerkers de laatste tijd minder nadruk gelegd op BMI. De BMI houdt namelijk geen rekening met het feit dat gewicht zowel uit vet als spieren bestaat. Iemand die erg fit is, maar meer weegt door veel spiermassa, zou volgens de BMI-grafiek overgewicht hebben. Er is natuurlijk ook een belangrijk verschil tussen de geslachten want mannen en vrouwen slaan vet anders op.

Vrouwen en vet: de harde waarheid

Een van de belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen is de grotere hoeveelheid vet die vrouwen hebben. Vet vertegenwoordigt bij normale vrouwen tussen 18% en 20% van het lichaamsgewicht, terwijl het bij mannen slechts 10% tot 15% vertegenwoordigt. De reden voor dit verschil is dat vrouwen zwanger worden. Door die baby in je buik moet je op een bepaald moment voldoende reserves hebben om die te voeden. Vrouwen slaan daarom energie in de vorm van vet op voor een mogelijke toekomstige zwangerschap.

Hoe vetverdelingen kunnen verschillen bij vrouwen

Om verschillende redenen komen bij vrouwen verschillende vetverdelingen voor waardoor het soms ook moeilijk is om te bepalen wat een normale verdeling en BMI is. Deze verschillen hebben deels met het klimaat te maken. In warme landen is het vet gelokaliseerd op de billen, op de heupen en rond de navel. Dit is een manier om het vet en de lichaamswarmte beter te verdelen in hete klimaten. In koude landen is de vetverdeling gelijkmatiger, wat zorgt voor een betere bescherming tijdens strenge winters. Hoe het vet ook wordt verdeeld, de belangrijkste functie ervan is het voortbestaan van de soort. Biologisch heeft vet dus wel degelijk een functie ook al zit niemand er echt op te wachten om te dik te zijn.

Wanneer ben ik te dik en wat is een gezond gewicht?

Het is belangrijk op te merken dat alle gezonde mensen vetreserves hebben die nodig zijn voor het goed functioneren van hun lichaam. Een obsessie met je gewicht kan soms onnodig zijn. Ook kan dat voortkomen door onrealistische modes die niet haalbaar zijn. Je moet ook begrijpen dat een dieet niet mag leiden tot de volledige eliminatie van vet. In feite kan verdwijnen van vet leiden tot ernstige hormonale problemen. De BMI is een indicator die je een beeld geeft van de verhouding tussen vet en je lichaamstype. Volgens de BMI heb je bij minder dan 18.5 ondergewicht. Tussen de 18,5 – 24,9 is normaal en tussen de 25,0 – 29,9 is er sprake van overgewicht. Bij 30.0 en hoger wordt de classificatie zwaarlijvig gehanteerd. Het is wel belangrijk om te onthouden dat lichaamsvet niet de enige indicator is voor een gezond gewicht.

Waarom je niet alles moet inzetten op de BMI

Geslacht maar ook je genetische afkomst en risicofactoren zoals hoge bloeddruk moeten in overweging worden genomen bij het beoordelen je gewicht en of je lijdt aan obesitas. Vanwege de sterke correlatie met lichaamsvetmetingen en het gebruiksgemak blijft BMI echter de meest gebruikelijke maatstaf voor het bepalen van gezonde gewichten. Het probleem is dat een BMI-getal niet alles zegt. Een gezond gewicht volgens de schaal hoeft niet te betekenen dat het het gezondste gewicht voor jou specifieke lichaam is. Een cijfer geeft namelijk niet het hele plaatje van onze gezondheid weer.

Let ook op andere gezondheidsfactoren

Om gezond te zijn, moet een vrouw een normale menstruatiecyclus, een normale hartslag en een goede bloeddruk hebben. Dit kan voorkomen bij verschillende gewichten voor verschillende vrouwen en dus ook bij vrouwen die een te hoge of te lage BMI hebben. Kortom ons unieke lichaam kan niet altijd worden beperkt tot een grafiek en wat standaardwaarden.

Denk goed na of je gewicht echt het probleem is of juist je zelfbeeld

Een BMI kan ook een middel zijn dat bepaalde onnodige vooroordelen over je lichaam versterkt. Om te weten wat een gezond gewicht is moet je als vrouw je verlangen om slank te zijn opzij zetten. Concentreer je op je gezondheid en het beste gewicht voor jou is misschien hoger dan je zou verwachten. In veel gevallen heb je een gewicht dat relatief gemakkelijk te onderhouden is en ervoor zorgt dat je lichaam goed functioneert. Misschien is het niet het plaatje in je hoofd maar je moet je afvragen of je dat ook wil gezien de medische risico’s. Gebruik de BMI berekening dus als begin en laat je goed informeren over het gewicht dat echt past bij jou.