Berekenen.nl
Geplaatst op 13 april

Stopafstand auto’s in de bebouwde kom vaak sterk onderschat

De stopafstand van auto’s is vaak veel langer dan veel mensen denken. Tests door Veilig Verkeer Nederland laten zien dat veel mensen niet weten hoe vroeg ze moeten remmen om bij een snelheid van 50 kilometer per uur op tijd tot stilstand te komen.

Tijdens de test rijden de auto’s af op pylonen, die ze in veel gevallen helaas omver rijden. Dat is tijdens de tests natuurlijk nog niet zo erg, maar laat wel zien hoe snel het op de openbare weg gevaarlijk kan worden.

Stopafstand van auto’s en bromfietsen vaak langer dan gedacht

De lange stopafstand geldt bovendien niet alleen voor auto’s, maar ook voor bromfietsen en andere motorvoertuigen. Zelfs moderne voertuigen met goede remmen komen lang niet altijd zo snel tot stilstand als veel mensen denken.

Zelfs met de juiste banden en een modern remsysteem hebben auto’s enkele tientallen meters nodig om tot stilstand te komen. Door meer afstand te houden en op tijd te remmen is het mogelijk om net het verschil te maken tussen het wel of niet raken van een voetganger of een andere weggebruiker. Veilig Verkeer Nederland wil er graag voor zorgen dat meer mensen zich hier beter van bewust worden.

Stopafstand berekenen: handige online tool

Benieuwd naar de stopafstand die jij hebt als je met jouw auto 50 kilometer per uur rijdt? Of als je op een bromfiets zit en je ineens moet remmen als er een kind oversteekt? Je kunt online de stopafstand berekenen, zowel voor de auto als voor een bromfiets of een ander (motor)voertuig. Het is belangrijke informatie, waarmee je een beter beeld krijgt van hoeveel afstand je moet houden en wanneer je moet remmen om gevaarlijke aanrijdingen met letsel te voorkomen.