Berekenen.nl
Geplaatst op 6 juni

Opinie: reiskosten- en kilometervergoeding moet flink omhoog

De kilometervergoeding blijkt in steeds meer gevallen niet meer voldoende om de gemaakte reiskosten te compenseren. Dat heeft vooral te maken met de stijgende brandstofprijzen van de afgelopen tijd. Met name benzine is duurder dan ooit, waardoor veel mensen veel reiskosten maken om naar hun werk te kunnen komen. Toch betaalt een werkgever nog altijd maar standaard 19 cent per kilometer. Die vergoeding voor de gemaakte kilometers is niet afhankelijk van de brandstofprijs, waardoor er problemen ontstaan.

Benzineprijzen rijzen de pan uit

Met de stijgende prijzen voor benzine, diesel en ook andere brandstoffen zou de vergoeding voor reiskosten ook omhoog moeten. Tenminste, dat is de mening van veel werkenden. De vergoeding werd in 2006 voor het laatst verhoogd van 18 cent naar 19 cent per kilometer. Een toename van iets meer dan 5 procent. Terwijl de prijzen voor brandstof sindsdien veel harder gestegen zijn. Het betekent in de praktijk dat werkenden er met de kilometervergoeding niet komen. Ze maken meer reiskosten dan ze terug kunnen krijgen van hun werkgever, waardoor ze er eigenlijk in achteruit gaan qua salaris of algehele vergoeding.

Reiskosten of kilometervergoeding berekenen

Zelf benieuwd naar de vergoeding die je ontvangt voor de kilometers die je maakt om op je werk te komen? Of wil je berekenen wat je zou moeten vragen om de kosten gecompenseerd te krijgen? Je kunt online je reiskosten berekenen. Houd er wel rekening mee dat we hiervoor uitgaan van de wettelijk vastgestelde 19 cent per kilometer. Het is wat dat betreft mogelijk dat je meer reiskosten maakt dan het bedrag dat je aan de andere kant terug kunt vragen door middel van de kilometervergoeding. Werkgevers zijn overigens niet verplicht om maximaal 19 cent te betalen, dat mag op vrijwillige basis ook meer zijn.