Berekenen.nl
Geplaatst op 23 augustus

Huis huren of kopen: wat is verstandig?

Je hebt vast wel gehoord dat de woningmarkt op dit moment in de brand staat. De prijzen zijn op dit moment zo hoog dat veel mensen ervoor kiezen om tijdelijk in een huur huis te gaan wonen, maar is dat wel slim? Dat lees je hier

De kosten van een huis

Ook de huurprijzen stijgen elk jaar weer, maar ook de vraagprijzen van koophuizen stagen net zo hard of misschien wel harder. Een voordeel wat op dit moment wel goed is, is de huidige hypotheekrente. De hypotheekrente is namelijk zo laag waardoor de totale maandlasten van een koper tegenwoordig lager kunnen uitpakken dan die van een huurder. We moeten dan wel realistisch blijven en onthouden dat elke huurwoning verschillend is. De plek waar je wilt gaan wonen is namelijk een grote factor van de prijs.

Voorwaarden sociale huur

Om in aanmerking te komen voor een sociale huur woning, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat je inkomen niet te hoog mag zijn. sinds 1 juli 2019 moeten woningcorporaties minimaal 80% van hun vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot €38.035. De andere 20% wordt verdeeld tussen de mensen met een hoger inkomen. Deze voorwaarde is ingevoerd om ook de mensen met een lager inkomen een woning aan te bieden. Anders is het namelijk niet betaalbaar voor deze mensen.

Het voordeel van een huis kopen

Het kan zijn dat je liever een huis koopt dan huurt. Wanneer je op dit moment een huis komt ben je verplicht af te lossen op de hypotheek. Let op, je moet dit alleen doen als je recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek heb je de volledige lening terugbetaald. Dat betekent dat de woning dan volledig van jou is. Veel mensen zien dan ook het maandelijkse bedrag wat ze maandelijks aan hypotheek moeten betalen als investering. Alleen de hypotheekrente die je maandelijks betaalt aan de bank, ben je kwijt. Maar die kan je dan wel weer aftrekken van je inkomen als je belastingaangifte doet. Het heeft dus wel grote voordelen om een huis te kopen in plaats van te huren.

De nadelen van een huis kopen

Elke voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. Dat is ook het geval bij het kopen van een woning. Wanneer je een woning koopt gaat het natuurlijk niet zonder risico. Een huis kan namelijk ook minder waard worden, zodat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. Veel mensen kiezen dan ook om een huis te huren in onzekere tijden. Kijk maar naar het coronavirus.

Kijk wat je kan betalen

Veel mensen kopen liever een huis, maar kunnen het niet betalen. Het is dan ook erg belangrijk dat je een budget voor jezelf vast zet wat je aan maandlasten kunt besteden. Wanneer je dit hebt gedaan kan je nagaan of het verstandig is om een huis te kopen of om een huis te gaan huren. Wij raden je in ieder geval niet aan om een hoge hypotheek te nemen. Je loopt namelijk altijd het risico om je baan te verliezen waardoor je vervolgens deze hypotheek niet kan betalen.