Berekenen.nl
Geplaatst op 27 maart

Extra middelen voor tijdelijk noodfonds energie

Energieleveranciers zoals Essent, Vattenfall, Eneco, Budget Energie, Greenchoice en Innova Energie stellen gezamenlijk €8 miljoen beschikbaar. Dit bedrag wordt vervolgens verdubbeld door de Rijksoverheid met €16 miljoen uit de begroting. In totaal stijgt het beschikbare budget van het noodfonds naar €84 miljoen. Met deze extra middelen kunnen naar schatting 38.000 extra huishoudens geholpen worden met het betalen van hun energierekening.

Minister Carola Schouten is dankbaar voor de bijdrage van de energieleveranciers en benadrukt het belang van duurzaamheid en verduurzaming bij het ondersteunen van huishoudens met een laag inkomen.

Hoe krijg ik geld terug van mijn energierekening uit het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Om geld terug te krijgen van het Tijdelijk Noodfonds Energie, moeten huishoudens met een laag of laag middeninkomen en een hoge energierekening een bijdrage aanvragen. Hiervoor moeten zij zelf een energiecontract hebben bij een energieleverancier voor gas, stroom en/of stadswarmte. Het inkomen van het huishouden mag maximaal 200% van het sociaal minimum zijn, wat neerkomt op €3.200 voor alleenstaanden en €4.480 voor samenwonenden.

De energierekening moet hoger zijn dan 8% tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen, afhankelijk van het inkomen. Het noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8% tot 10% van het inkomen.

Aanvragen kunnen gedaan worden via de website noodfondsenergie.nl en worden vervolgens door de energieleverancier in behandeling genomen en verrekend met de energierekening.

Resultaten tot nu toe

Sinds de opening van het Tijdelijk Noodfonds Energie op 22 januari 2024 zijn er in totaal 85.586 aanvragen binnen gekomen. Van deze aanvragen zijn er 63.914 in behandeling genomen, terwijl 21.672 aanvragen zijn afgekeurd op basis van het inkomen. Dit komt neer op ongeveer 25%. Ongeveer 20% van de in behandeling genomen aanvragen is afgekeurd op basis van de energiequote. Het gemiddelde compensatiebedrag per huishouden per maand is €105.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opgericht om huishoudens met een laag of laag middeninkomen en een hoge energierekening te ondersteunen. Sinds de opening op 22 januari 2024, biedt het noodfonds steun aan huishoudens voor maximaal zes maanden. Het goede nieuws is dat het budget van het noodfonds is verhoogd naar €84 miljoen, waardoor naar schatting 38.000 extra huishoudens geholpen kunnen worden.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie draagt bij aan het betalen van de rest van de maandelijkse energierekening, boven de 8% tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Dit komt ten goede aan gezinnen die te maken hebben met energiearmoede en moeite hebben om hun energiekosten te betalen.

Aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie kunnen eenvoudig online worden ingediend via de website noodfondsenergie.nl. De aanvragen worden vervolgens verwerkt door de energieleverancier. Minister Carola Schouten benadrukt het belang van duurzaamheid en verduurzaming bij het ondersteunen van huishoudens die te maken hebben met energiearmoede. Het noodfonds biedt niet alleen financiële ondersteuning, maar ook de kans om over te stappen op duurzame energiebronnen en het energieverbruik te verlagen.