Berekenen.nl
Geplaatst op 23 april

Wegenbelasting berekenen voor oldtimers levert veel dure verrassingen op

Momenteel worden oldtimers massaal te koop gezet of zelfs naar de sloop gebracht, vanwege een wijziging in de wet. Deze wijziging maakt oldtimers van 25 - 40 jaar oud een stuk duurder, aangezien eigenaren niet langer kunnen profiteren van een vrijstelling voor de wegenbelasting.

Auto’s ouder dan 25 jaar

Voor auto’s ouder dan 25 jaar moeten we voortaan gewoon wegenbelasting gaan betalen, zoals dat bij jongere auto’s ook het geval is. De grens voor oldtimers die vrij zijn van de wegenbelasting is namelijk omhoog gegaan van 25 naar 40 jaar. Je kunt zelf de wegenbelasting berekenen om na te gaan wat dat in jouw geval betekent. De kans is echter groter dat een oldtimer zomaar enkele honderden euro’s per kwartaal gaat kosten. Voor veel eigenaren haalt dit de lol van de hobby er volledig vanaf, mede omdat de auto’s maar weinig op de weg komen.

Wegenbelasting te hoog

Veel eigenaren van oldtimers vinden de wegenbelasting te hoog en besluiten daarom de auto te koop te zetten of deze naar de sloop te brengen. Dit laatste is voor een aantal eigenaren een onvermijdelijke optie. Zij kunnen de auto op hun eigen terrein niet kwijt en kunnen vanwege de wijziging van de wet niet langer rekenen op een mooie prijs voor hun vierwieler. Je kunt zelf de wegenbelasting van een oldtimer of een andere auto berekenen om na te gaan hoeveel belasting je voor het bezit hiervan dient te betalen, onafhankelijk van hoeveel je ermee rijdt.