Berekenen.nl
Geplaatst op 7 mei

Wegenbelasting berekenen: geen 125kg korting meer in 2017

De wegenbelasting in 2017 ligt voor een aantal autobezitters wat hoger dan een jaar geleden. Dat heeft te maken met de manier waarop de overheid omgaat met elektrische auto’s. Hiervoor bestaan een aantal voordelen, waaronder in het verleden met betrekking tot de wegenbelasting. Dat is inmiddels in mindere mate het geval. De bezitters van een elektrische auto betalen tot 2020 in ieder geval 50% minder aan wegenbelasting. Dat is prettig, omdat de auto’s op basis van elektriciteit over het algemeen wat zwaarder zijn en dus een hoger tarief kennen.

Hogere wegenbelasting in 2017

Dat gewicht van de elektrische auto komt vooral af van de accu’s die er worden geplaatst om de auto op te kunnen laten rijden. Voorheen was er sprake van 125kg ‘korting’, waardoor er gecompenseerd kon worden voor het relatief hoge gewicht. Die compensatie is in 2017 verdwenen, waardoor de autobezitters van een elektrische auto nu gewoon betalen op basis van het daadwerkelijke gewicht. De 50% korting op het tarief zorgt er uiteraard nog wel voor dat een elektrische auto nog altijd fiscaal aantrekkelijk is. Het verschil met reguliere auto’s is wel wat kleiner geworden, waardoor de elektrische auto relatief duurder is dan een jaar geleden.

Wegenbelasting berekenen

Wil je de wegenbelasting berekenen, van een elektrische auto of een ander model? We maken het je graag gemakkelijk met de verschillende tools die er beschikbaar zijn. Je kunt aangeven welk type auto je rijdt en op basis daarvan een berekening maken van de wegenbelasting. Je weet meteen waar je aan toe bent, zodat je hiermee niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt online de wegenbelasting berekenen en er op die manier voor zorgen dat je weet waar je aan toe bent of wat een bepaalde auto je waarschijnlijk zal gaan kosten.