Berekenen.nl
Geplaatst op 12 juli

Rekeningrijden zou gunstig zijn voor Nederland

De wegenbelasting is samen met de BPM behoorlijk hoog in Nederland. Samen betalen we bijna evenveel als alle Duitsers in hun eigen land. Dat betekent dat de kosten voor het bezit en gebruik van een auto hier zo’n 5x hoger liggen dan bij onze oosterburen. Door gebruik te maken van een Europees systeem voor rekeningrijden is het mogelijk om dit gelijk te trekken. Dit zou per saldo betekenen dat het autorijden in Nederland wel eens een stuk goedkoper zou kunnen worden. De wegenbelasting kan op die manier voor veel mensen flink omlaag.

Ook toeristen betalen mee

Op dit moment betalen alleen inwoners van Nederland BPM op het moment dat ze een auto kopen en wegenbelasting op het moment dat ze de auto gebruiken. Toeristen die naar Nederland komen betalen hier niets voor, omdat het niet mogelijk is om hen te registreren. Bovendien bestaat er geen systeem om hen te belasten op basis van het gebruik van ons wegennetwerk. Volgens verschillende experts en belangenorganisaties moet hier verandering in komen. Door gebruik te maken van een Europees systeem voor rekeningrijden is het mogelijk om ook anderen dan de Nederlanders zelf mee te laten betalen aan de kosten voor het gebruik van de weg.

Wegenbelasting berekenen

Je kunt online zelf de wegenbelasting berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat je huidige auto eigen kost. Dit kun je doen door aan te geven om welk type voertuig het gaat en wat daar het gewicht van is. Zorg ervoor dat je tevens aangeeft in welke provincie je woonachtig bent. Je kunt op die manier de wegenbelasting berekenen en er daarmee voor zorgen dat je precies kunt zien wat de kosten per maand zijn. Uiteraard kun je dat ook berekenen voor een auto die je op het oog hebt of ziet rijden.