Berekenen.nl
Geplaatst op 2 april

Veel oldtimers naar de sloop vanwege wijziging wegenbelasting

Het aantal oldtimers dat wordt aangeboden bij de sloop is de laatste maanden opvallend groot. Daarnaast is ook de gemiddelde verkoopprijs van oude auto’s van 25 - 40 jaar enorm gedaald. Dit heeft te maken met een wetswijziging sinds 1 januari 2014, die bepaalt dat deze auto’s voortaan in aanmerking komen voor het reguliere tarief voor de wegenbelasting.

Auto’s ouder dan 40 jaar vrij van wegenbelasting

Sinds die datum zijn alleen auto’s ouder dan 40 jaar nog vrijgesteld van de wegenbelasting. Voorheen was dit ook het geval voor auto’s van 25 - 40 jaar, waardoor dit voor veel automobilisten een voordelige hobby betekende. Daarnaast besloten steeds meer consumenten een dergelijke oude auto te kopen, om te besparen op de kosten voor de wegenbelasting. De overheid wil de vervuilende auto’s van de weg verbannen en heeft daarom besloten om wegenbelasting te gaan heffen. De kosten lopen op tot €1.400 per jaar, waardoor veel bezitters van de oldtimers hebben besloten om deze aan de kant te zetten. Vooral de oldtimers die rijden op diesel brengen enorme kosten met zich mee, waardoor deze massaal bij de sloop worden aangeboden.

Oldtimerkosten te hoog geworden

Veel bezitters van oldtimers hebben aangegeven dat de kosten te hoog zijn geworden. De echte liefhebbers rijden er per jaar slechts een paar duizend kilometer mee en mogen slechts van maart tot en met november de weg op. Tijdens de winterperiode is het volgens de wet niet toegestaan om er mee te rijden. Er loopt inmiddels een rechtszaak tegen de maatregel van de overheid, maar het lijkt er niet op dat de minister van plan is hier wijzigingen in aan te brengen. Wat dat betreft lijkt het erop dat het aantal oldtimers in Nederland flink af zal gaan nemen.