Berekenen.nl
Geplaatst op 1 februari

Minimum uurloon verhoogd met 0,92 cent

Het minimum uurloon wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Er is sprake van een algemeen minimum uurloon en verschillende sectorale minimumtarieven. De algemene variant is per 1 januari 2017 verhoogd met 0,92 cent. Dat betekent dat iedereen er meer bijkrijgt, waardoor de minimumlonen hoger uitvallen. De stijging is beperkt, maar moet er onder andere voor zorgen dat het ondanks de inflatie mogelijk blijft om de koopkracht op peil te houden.

Algemeen minimum uurloon

Het algemeen minimum uurloon geldt onder andere voor buurtwinkels, winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen en winkels die minder dan 4 personeelsleden hebben. Zij mogen dit uurloon hanteren, dat over het algemeen lager ligt dan het sectoraal minimum. Op die manier worden ze tegemoet gekomen in de relatief lage bedragen die ze gemiddeld genomen verdienen. Ook kleine horecabedrijven die minder dan 13 werknemers hebben mogen gebruik maken van het algemeen minimum uurloon. Bewakingsbedrijven mogen daar helaas geen gebruik van maken. Ondanks een eventueel klein aantal medewerkers dienen zij gewoon het sectoraal minimum uit te betalen, vanwege het risico dat het vak voor de medewerkers met zich meebrengt.

Minimum uurloon berekenen

Wil je zelf het minimum uurloon 2017 berekenen, om na te gaan wat je in ieder geval zou moeten krijgen? Je kunt dat online berekenen, op basis van bijvoorbeeld het aantal uren dat er in een werkweek gaan bij de werkgever waar je aan de slag gaat. Je kunt online het minimum uurloon berekenen, gewoon aan de hand van enkele eenvoudige gegevens. Houd er rekening mee dat het minimumloon per 1 januari en per 1 juli van ieder jaar opnieuw wordt bekeken. Dit wordt aangepast aan de inflatie, om er daarmee voor te zorgen dat je kunt blijven rekenen op voldoende koopkracht.