Berekenen.nl
Geplaatst op 7 september

Zakelijke speed pedelec steeds populairder


In de eerste vijf maanden van 2020 zijn er maar liefst 37 procent meer speed pedelecs verkocht dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. Hoe komt het dat deze speedbikes zo populair zijn? En zou het voor jou een aantrekkelijk vervoersmiddel zijn?

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een type elektrische fiets waarmee je snelheden kan bereiken tot wel 45 kilometer per uur. Zo’n speedbike is dus wat anders dan een gewone e-bike, waarvan de maximum snelheid 25 kilometer per uur is. Het verschil in maximumsnelheid komt vooral door de motor en de begrenzing ervan. Door een andere maximumsnelheid gelden er ook andere regels voor de speed pedelec dan voor de gewone e-bike. Zo is een helm verplicht als je een speed pedelec rijdt en moet je op de rijbaan met de auto’s mee als er geen bromfietspad is.

Andere snelheid, andere doelgroep

Doordat je met de speed pedelec sneller van A naar B gaat, is deze fiets het meest populair bij zakelijke gebruikers. Ook als je verder dan 15 kilometer van je werk woont, kun je met zo’n speedbike makkelijk en snel je werk bereiken. Echter geldt voor deze fietsen hetzelfde als voor bromfietsen: je moet minimaal een WA-verzekering afsluiten om er een te mogen rijden.

Meer fietsen door corona

Door corona heeft het fietsen een duwtje in de rug gekregen. Veel werknemers die voorheen met het openbaar vervoer naar het werk reisden, kiezen nu voor de vrijheid van de fiets. Dan hoef je namelijk niet tussen de mensen met een mondkapje op in de bus te gaan zitten. Voor de kleine ritjes kiezen veel mensen voor de traditionele fiets of e-bike, maar voor de langere afstanden wordt de speed pedelec steeds populairder.

Goed voor de gezondheid

Nog een reden waarom steeds meer mensen kiezen voor de speed pedelec, is de conditie en gezondheid. Als je namelijk zittend werk hebt en in je auto naar je werk gaat, krijgt je lichaam weinig beweging. De speedbike brengt beweging en snel vervoer samen: deze fiets brengt je snel op je werk terwijl je lekker in beweging bent. Twee vliegen in één klap!

Duurzaamheid

Een andere belangrijke reden waarom veel Nederlanders kiezen voor de elektrische fiets is duurzaamheid. Een elektrische auto is voor veel mensen nog niet financieel mogelijk, maar een fiets is betaalbaarder en is een goede stap in de richting van duurzaamheid.

Lage bijtelling

Het is in Nederland aantrekkelijk om een fiets zakelijk te gebruiken. Vooral sinds januari 2020. Toen ging de nieuwe fiscale regeling ‘fiets van de zaak’ in. Nu betaal je een bijtelling van 7 procent op de nieuwprijs, en dan kun je je fiets zowel zakelijk als privé gebruiken. Dat maakt een speedbike een stuk goedkoper dan de auto. Je kunt makkelijk de bijtelling berekenen die jij betaalt voor jouw fiets. Gebruik hiervoor deze berekentool. Zo weet je snel of het voor jou voordelig is om zakelijk een fiets, e-bike of speed pedelec te gaan rijden. Weet jij al of een speed pedelec iets voor jou is