Berekenen.nl
Geplaatst op 25 januari

Bedrijven krijgen toegang tot IBAN-rekeningen van klanten

Er gaan een paar dingen veranderen rondom de bankrekening. Al langere tijd proberen bedrijven toegang te krijgen tot de gegevens daarop. Dat is tot nu toe steeds tegengehouden, maar het lijkt erop dat de IBAN-informatie nu wel degelijk toegankelijk gaat worden.

Het geeft te maken met een nieuwe richtlijn vanuit Europa. Brussel geeft aan die die vooral goed is voor consumenten. Toch lijkt het erop dat vooral bedrijven kunnen profiteren van het feit dat de betalingsgegevens toegankelijk worden. Volgens Brussel om meer concurrentie mogelijk te maken.

Gegevens over een IBAN-rekening

Het gaat om gegevens van iedere IBAN-rekening. Met name voorvechters van meer privacy zijn het er niet mee eens met welk gemak dit gebeurt. Volgens hen zitten er veel bezwaren aan op het gebied van privacy, die aangeven dat het geen goed idee is om hiermee door te gaan.

Toch hebben de banken het idee dat het niet zo’n vaart zal lopen. Zij geven aan goed om te gaan met de bescherming van de gegevens. Een IBAN is en blijft veilig, daar zal niets aan veranderen. Aan de andere kant lijkt dat consumenten en de voorvechters van meer privacy niet te overtuigen.

Zelf je IBAN berekenen

Heb je wel toegang tot je rekening, maar heb je een IBAN nodig om geld over te laten maken? Je kunt online zelf je IBAN berekenen. Gewoon door aan te geven wat je rekeningnummer is en bij welke bank je zit. Je kunt op die manier je IBAN berekenen, zodat je die door kunt geven aan vrienden om bijvoorbeeld geld naar je over te maken. Zonder dat je daar allerlei ingewikkelde codes bij nodig hebt, zodat je jouw IBAN ook niet zelf de hele tijd hoeft te onthouden.