Berekenen.nl
Geplaatst op 5 juli

Advies aan de overheid: betaal huurtoeslag uit aan woningcorporatie

De huurtoeslag is voor veel mensen een welkome bijdrage in de woonlasten. Ondertussen blijkt echter dat niet iedereen erin slaagt om dit bedrag daadwerkelijk te gebruiken ter aanvulling op de eigen bijdrage in de huur. Er ontstaan schulden, op het moment dat de huurtoeslag wordt uitbetaald en mensen daar andere aankopen van doen. Soms wachten woningcorporaties lang met het afschrijven van de huur. Het geld staat dan onnodig lang op de rekening van de mensen, waardoor de verleiding ontstaat om het uit te geven.

Korting op de huur

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) adviseert de overheid nu om de huurtoeslag direct uit te betalen aan de woningcorporaties. Zij kunnen dit dan als een korting verwerken in de huur. Op die manier blijven de huurders netto gewoon hetzelfde bedrag betalen. Ze krijgen echter niet eerst de huurtoeslag op hun rekening gestort, waardoor er geen verleiding ontstaat om dit aan andere dingen dan de woonlasten uit te geven. Op die manier moet kunnen worden voorkomen dat er veel mensen in de schulden raken, omdat ze het geld al hebben uitgegeven en dan ook de huur nog moeten betalen.

Huurtoeslag berekenen

Benieuwd hoeveel huurtoeslag jij zou kunnen krijgen of waar je recht op hebt als je gaat verhuizen naar een andere woning? Je kunt online de huurtoeslag berekenen. Uiteraard heb je daar een paar gegevens bij nodig. Bijvoorbeeld met betrekking tot de huur van de woning en over je eigen inkomen. Aan de hand daarvan kun je berekenen of je de toeslag kunt ontvangen en hoe hoog die zal zijn. Voorlopig zal de huurtoeslag nog op jouw eigen rekening worden overgemaakt, dus zorg er in ieder geval voor dat je het geld bewaart voor op het moment dat je de huur moet betalen.