Berekenen.nl
Geplaatst op 23 januari

450 millimeter meer regen in Heiloo dan in Limburg

Het weer is een heerlijk onderwerp om het over te hebben, zowel bij de koffieautomaat als rondom de jaarwisseling. Want, hoe was het weer afgelopen jaar en wat waren de verschillen in Nederland?

RTL Nieuws sprak met onder andere Buienradar en ontdekte dat de verschillen groot waren. In Heiloo viel er bijvoorbeeld 450 millimeter meer regen dan in Limburg. Het is een groot verschil, waardoor het ene deel van het land een stuk natter was dan het andere.

Grote verschillen in het weer per regio

In het oosten en zuidoosten van het land was afgelopen zomer sprake van een groot neerslagtekort. Toch hebben de inwoners in het westen van het land daar eigenlijk niets van gemerkt. Daar was het behoorlijk nat, waardoor de verschillen tussen de beide delen van het land groot bleken.

Jaarlijks valt er 750 tot 950 millimeter regen in Nederland. Het heeft goed aan hoe groot de verschillen waren. In Hupsel in Gelderland viel er daardoor maar 300 millimeter, waardoor dat deel van het land eigenlijk nog steeds zit te smachten om meer water.

De herfst was relatief nat, vooral in bijvoorbeeld Den Helder. Daar viel bijna 400 millimeter in één seizoen. Dat is zo’n 33% meer dan normaal, waardoor er in dat deel van het land in ieder geval geen sprake meer is van een neerslagtekort.

Van millimeter naar decimeter

Vind je het lastig om in te schatten om hoeveel water het gaat als RTL Nieuws en Buitenradar het hebben over 450 millimeter regen? Je kunt online het aantal millimeters naar decimeters omrekenen.

Ontdek op die manier dat 450 millimeter gelijk staat aan 4,5 decimeter of 45 centimeter. Afhankelijk van wat jij het makkelijkst vindt rekenen of inschatten. En ontdek op die manier hoe groot de verschillen in Nederland waren, waardoor jij het wellicht niet herkent dat anderen het hebben of een enorm watertekort van de afgelopen zomer.