Berekenen.nl
Geplaatst op 21 december

Ideale afstand in groep mensen blijkt 75 centimeter

Tijdens de ochtend- en avondspits is het druk op stations en tal van andere plaatsen. Wetenschappers hebben de afstand berekend die mensen gemiddeld hanteren, om niet tegen elkaar op te botsen. Uit hun berekeningen blijkt dat het gaat om minimaal 75 centimeter afstand. Dat is de ruimte die we nodig hebben om anderen te kunnen ontwijken, op het moment dat we onze weg zoeken naar de trein of een andere bestemming.

Afstand tussen twee personen: botsing voorkomen

Het onderzoek door de wetenschappers is interessant voor mensen zelf, maar nog belangrijker voor ontwerpers van openbare ruimten. Op station Eindhoven werd een half jaar lang de snelheid en locatie van 5 miljoen voetgangers gemeten. Op die manier moet het beter mogelijk worden om de ideale openbare ruimte te ontwerpen, waarin iedereen voldoende ruimte heeft.

Door de eenheid zoals een afstand te berekenen werd voor de wetenschappers duidelijk hoe mensen zich gedragen in een grote groep, als ze hun weg moeten zien te vinden. Dankzij 75 centimeter onderlinge afstand lukt het om op tijd uit te wijken en om anderen heen te gaan, als die ineens het pad blijken te doorkruisen.

Eenheden berekenen: afstand, liter, m3 en meer

Je kunt online zelf tal van eenheden berekenen. Je kunt dan denken aan het berekenen van afstanden, net als die van liters en bijvoorbeeld kubieke meters (m3). Wil je het aantal vierkante meters (m2), een schaal, cm naar m of inches berekenen? Je kunt zowel de omtrek als het volume berekenen, net als tal van andere eenheden die je nodig hebt. Handig in en om het huis, bijvoorbeeld als je wilt gaan klussen of op het moment dat je ergens de inhoud van nodig hebt om een goede beslissing te nemen.