Berekenen.nl
Geplaatst op 15 november

Wat is de dagwaarde van mijn auto?


Heb je een ongeluk gehad of wil jij juist je auto gaan inruilen omdat je een nieuwe auto gezien hebt? Dan is het verstandig om zelf alvast een berekening te maken wat de dagwaarde van je auto is. Hoe doe je dat? Dat lees je hier.

Wat is dagwaarde?

De dagwaarde is het bedrag dat je auto vandaag waard is. Of het bedrag dat je auto vlak voor de schade of diefstal waard was. De dagwaarde is dus niet he bedrag wat je voor je auto hebt betaald toen je, je auto kocht. De dagwaarde hangt onder andere af van het bouwjaar, aantal gereden kilometers, onderhoud en accessoires. Je kan de dagwaarde dan ook berekenen door een kentekencheck te doen, maar ook om het via onze tool uit te rekenen. Wij van Berekenen.nl hebben namelijk een tool ontwikkeld waar je heel erg eenvoudig de dagwaarde van je auto kan berekenen. Je hoeft namelijk alleen maar een aantal factoren in te vullen en binnen een paar seconden weet jij dan al wat de dagwaarde van je auto is.

Waarom is de dagwaarde belangrijk

Je vraag je vast wel eens af waarom de dagwaarde van je auto zo belangrijk kan zijn. Het antwoord op deze vraag kan heel erg makkelijk zijn. Er zijn dan ook verschillende situaties wanneer jij de dagwaarde van je auto wil weten. Je kan je auto namelijk willen verkopen. Als je je auto verkoopt wil je eerst de waarde van je auto achterhalen. Aan de hand van de dagwaarde kan je een verkoopprijs van je auto bepalen. Het zelfde geldt wanneer je, je auto wil inruilen om korting te krijgen op je nieuwe auto. Het is wel belangrijk om te weten dat je auto altijd minder waard wordt tenzij je een speciale, unieke auto hebt.

Verschil tussen de dagwaarde en inruilwaarde

De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. De inruilwaarde is het bedrag dat de garage of dealer je wilt geven wanneer jij je auto gaat inruilen. Het bedrag dat je voor je auto krijgt is afhankelijk van de staat van het voertuig en de voorwaarden die de dealer heeft.

Wat bepaald de dagwaarde van mijn auto?

Zoals we hierboven al aangaven is de dagwaarde van je auto de waarde dat je auto op dit moment waard is. Je hebt dan ook vast wel eens mensen horen zeggen dat auto’s een slechte investering is. Dat is ook zo, de waarde van auto’s gaat namelijk bijna altijd naar beneden. Hoe komt dat? De waarde van een auto hangt namelijk af van een aantal factoren zoals de leeftijd van je auto, het aantal gereden kilometers, de accessoires van je auto en de staat van het onderhoud. De dagwaarde geeft ongeveer aan wat het kost om een vergelijkbare vervangende auto te kopen. Je moet dus niet schrikken wanneer je auto veel minder waard is dan waar jij diezelfde auto voor hebt gekocht. De prijs daalt namelijk altijd ook al wil je dat niet.