Berekenen.nl
Geplaatst op 7 maart

Dagwaarde bus hoefsmid blijkt onvoldoende voor nieuw exemplaar

De hoefsmid kon zijn bedrijfswagen niet vinden op de plek waar hij hem altijd parkeert. Na zijn ogen een paar keer uitgewreven te hebben begreep hij dat zijn bedrijfsauto gestolen was, hij kon niets anders doen dan aangifte bij de politie. De volgende klap was echter nog groter, de dagwaarde van de bus blijkt onvoldoende om een nieuw exemplaar aan te kunnen schaffen en voldoende gespaard heeft hij niet.

Uitkering na diefstal of total-loss

De dagwaarde van een (bedrijfs)auto komt in beeld na diefstal of bij een total-loss. In die gevallen zullen verzekeraars over het algemeen de dagwaarde van het voertuig uitkeren. Dit betekent in de meeste gevallen dat er onvoldoende wordt uitgekeerd om een nieuw auto te kopen. De uitkering op basis van de dagwaarde heeft een aanvulling vanuit de eigen middelen nodig, om tot de aankoop van een nieuwe auto te komen. Is dat geld niet beschikbaar? Dan zal er een kleinere of een oudere auto moeten kopen, afhankelijk van wat er beschikbaar is.

Dagwaarde auto berekenen

Wil je de dagwaarde van je auto berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat deze op dit moment nog waard is? Aan de hand daarvan kun je eenvoudig nagaan welk bedrag je alvast achter de hand dient te houden om de auto te kunnen vervangen. Het is verstandig om al vanaf het moment van aanschaf door te sparen, tegelijkertijd met de afschrijvingen die er plaatsvinden. Op die manier vormt de dagwaarde voldoende aanvulling op het spaargeld dat je beschikbaar hebt. Je kunt de dagwaarde berekenen om na te gaan welk bedrag je daarnaast zelf achter de hand dient te hebben om een nieuwe auto te kunnen kopen.