Berekenen.nl
Geplaatst op 25 juli

Auto vormt nog altijd een dure hobby

Je moet diep in de buidel te tasten om een nieuw model aan te kunnen schaffen. Je betaalt daar zomaar €20.000 voor, terwijl je dan niet eens een echt luxe auto tot je beschikking hebt. Houd er rekening mee dat de dagwaarde van een auto bovendien snel terugloopt, waardoor je met name kosten maakt als het gevolg van de afschrijving.

Alle kosten bij elkaar

Het Budgetinstituut Nibud berekende onlangs dat een kleine auto gemiddeld €0,33 per kilometer kost, terwijl een gemiddelde auto al zo’n €0,43 per kilometer kost. Dit is exclusief de kosten voor een parkeervergunning of een garage, aangezien we in Nederland ook voor de opslag van onze auto geregeld geld betalen. Leen je geld voor een auto? Dan komen ook die kosten daar nog bij. Wat dat betreft is het rijden van een auto duur en levert de verkoop vaak maar een beperkt bedrag op, als het gevolg van de dagwaarde die na de aanschaf snel afneemt.

Dagwaarde auto berekenen

Je kunt de dagwaarde van je auto berekenen door uit te gaan van de verschillende gegevens omtrent het merk en model, of gebruik te maken van het kenteken. Na ongeveer een jaar rijden is je auto doorgaans nog maar 75% van het oorspronkelijke bedrag waard, wat betekent dat je bij een auto van €20.000 zomaar €5.000 in een jaar tijd kwijt kunt raken. Je kunt zelf je dagwaarde berekenen om na te gaan wat jouw auto op dit moment nog waard is en wat je ervoor kunt krijgen op het moment dat je besluit deze van de hand te doen.