Berekenen.nl
Geplaatst op 23 juli

Auto dagwaarde bepalen

Je hebt vast wel eens gehoord dat een auto een slechte investering is. Dat komt omdat de dagwaarde elke dag daalt. Je auto wordt dus eigenlijk elke dag steeds minder waard, maar hoe komt dat precies? Dat lees je hier.

Wat is dagwaarde precies?

Je ziet he woord dagwaarde veel voorbij komen bij verzekeringen en wanneer je een auto wilt kopen of verkopen. De term dagwaarde betekent dan ook de waarde op dit moment. De naam zegt het eigenlijk al. De waarde die je auto op deze dag waard is.

Hoe belangrijk is onderhoud?

Onderhoud heeft een veel invloed op de dagwaarde van je auto. We kunnen dan ook wel zeggen dat de onderhoudsbeurten een belangrijke factor is bij het bepalen van de dagwaarde. Een goed onderhouden auto kan je hoge kosten besparen, want het overslaan van een onderhoudsbeurt kan uiteindelijk twee keer zoveel kosten wanneer er iets kapot gaat aan je auto. Dat komt omdat de kans groot is dat je op tijd iets kan repareren tijdens een onderhoudsbeurt. Je kan er beter tijdens een vroeg stadium bij zijn dan op het moment dat je niet meer kan rijden. Naast dat het beter is voor je dagwaarde is het ook belangrijk voor de veiligheid. Wanneer je auto problemen heeft kunnen er onverwachts dingen gebeuren. Hierdoor kan jij een ongeluk veroorzaken en dat wil je natuurlijk niet. Je wilt het niet op je geweten hebben dat jij een ongeluk veroorzaakt door een mankement aan je auto. De kans is dan ook groot dat je verzekering de schade niet zal vergoeden. Jij moet dan zelf opdraaien voor de kosten. Dit is dan ook een grote nachtmerrie voor elke bestuurder.

De invloed van het model en merk

Bij het bepalen van de dagwaarde van een auto speelt het merk en model natuurlijk ook een grote rol. Het spreekt eigenlijk voor zich dat dit een grote factor is bij het bepalen van de dagwaarde van de auto. Het is immers zo dat ieder merk en elk model auto een eigen startwaarde kent. We hebben het dan over de cataloguswaarde van het voertuig. Hoe lager deze is, hoe lager ook de dag waarde zal zijn na een aantal jaar.

De kilometerstand

Natuurlijk zijn er heel veel factoren die een rol spelen bij het vaststellen van de dagwaarde van een auto. Ook de kilometerstand heeft invloed op de dagwaarde. Hoe hoger de kilometerstand is, hoe lager de waarde van de auto. Daarnaast speelt ook het bouwjaar natuurlijk een belangrijke rol in het vaststellen van de dagwaarde van een auto. Een auto die 10 jaar oud is en een aantal ton op de kilometerstand heeft staan is natuurlijk veel minder waard dan een auto die twee jaar oud is die nog geen ton op de teller heeft staan. Daarom kijk ook veel mensen naar de kilometerstand wanneer ze aan het kijken zijn naar een nieuwe auto. Je wilt namelijk geen oud barrel kopen. De dagwaarde is namelijk heel belangrijk voor de verzekering op het moment dat jij schade vergoed wilt hebben.