Berekenen.nl
Geplaatst op 2 augustus

Btw op alledaagse verzorging gaat omhoog

We kennen in Nederland een hoog en een laag btw-tarief. Er is sprake van 6% btw voor de eerste levensbehoeften en bijvoorbeeld medicijnen. Aan de andere kant betalen we een hoog btw-tarief van 21% voor alle producten die we niet direct nodig hebben.
De rechter heeft bepaald dat er in een aantal gevallen is van ‘neppe’ medicijnen. Ze doen zich op die manier voor, maar er is ondertussen geen sprake van een aangetoonde werking. Op die producten zal in de toekomst 21% btw zitten, terwijl de echte geneesmiddelen goedkoper blijven.

21% btw op ‘neppe’ geneesmiddelen

De ‘neppe’ geneesmiddelen hebben geen bewezen genezende kracht, waardoor ze niet langer onder het lage tarief voor de btw zouden moeten vallen. Dat is in ieder geval de uitspraak van de rechter. Die werd al in 2016 gedaan, waarna de politiek ermee aan de slag is gegaan. De kans is groot dat zij het gerechtelijk bevel zullen overnemen. Dat betekent in de praktijk dat verschillende zalfjes en andere producten de komende tijd een stuk duurder zullen worden. Medicijnen blijven dan wel voordeliger, maar andere alledaagse verzorging wordt een stukje duurder.

Online btw berekenen

Zelf de btw over een product berekenen? Je kunt dat doen met onze online tool. Bereken hoeveel btw er over een product geheven wordt of wat de btw zou moeten zijn om tot de consumentenprijs te kunnen komen. Wat dat betreft kun je online de btw berekenen om verschillende redenen. We maken het je vooral gemakkelijk om een btw berekening te doen, zodat je daar meteen weer mee verder kunt. Bekijk onze tool om de btw te berekenen. Wij zorgen ervoor dat je daarmee in ieder geval nooit meer in de war zal zijn. Meer duidelijkheid over de btw en hoe je die gemakkelijk kunt berekenen.