Berekenen.nl
Geplaatst op 14 februari

BTW gids - wanneer hoeveel procent BTW

Het is makkelijkom te weten welk tarief van toepassing is op een product of dienst om de juiste BTW te kunnen berekenen. Deze BTW-gids biedt een overzicht van de BTW-tarieven in Nederland en legt uit hoe ze worden toegepast.

Of je nu een ondernemer bent die BTW moet heffen, of een consument die BTW moet betalen, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de BTW-regels en tarieven in Nederland. Deze gids zal je helpen om meer inzicht te krijgen in BTW en de toepassing ervan in verschillende situaties. We zullen ook ingaan op vrijstellingen van BTW en hoe je BTW kunt berekenen volgens de juiste tarieven.

Of je nu een product of dienst wilt kopen, verkopen of gewoon meer wilt begrijpen over BTW in Nederland, deze gids is bedoeld om je te helpen. Laten we beginnen door de BTW-tarieven in Nederland verder te verkennen en te begrijpen welk tarief van toepassing is op welke goederen en diensten.

BTW tarieven in Nederland

In Nederland hanteert men drie verschillende BTW-tarieven. Het hoogtarief bedraagt 21% en wordt toegepast op de meeste goederen en diensten. Het laagtarief komt neer op 9% en is van toepassing op onder andere etenswaren, geneesmiddelen en personenvervoer. Daarnaast bestaat het nultarief, ook wel 0% genoemd, dat geldt voor goederen die naar het buitenland worden geëxporteerd en daar worden verbruikt.

Het is van groot belang om te weten welk tarief van toepassing is op een specifiek product of dienst, om correcte BTW-berekeningen uit te voeren en aan de wettelijke vereisten te voldoen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende BTW-tarieven in Nederland:

BTW-tarief Toepassing
21% De meeste goederen en diensten
9% Etenswaren, geneesmiddelen, personenvervoer en meer
0% Goederen die naar het buitenland worden geëxporteerd en daar worden verbruikt

Om de juiste BTW-tarieven toe te passen en correcte BTW-berekeningen te maken, is het aan te raden om altijd de meest recente informatie te raadplegen en eventueel professioneel advies in te winnen.

Vrijstellingen van BTW

Naast de verschillende BTW-tarieven zijn er ook vrijstellingen van BTW in Nederland. Dit betekent dat bepaalde diensten en sectoren vrijgesteld zijn van het betalen van BTW. Het is belangrijk om te weten welke diensten wel of niet onder deze vrijstellingen vallen.

Welke diensten zijn vrijgesteld?

Er zijn verschillende diensten en beroepen waarvoor vrijstellingen van BTW gelden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Medische diensten van artsen en verpleegkundigen
  • Verzekeringsadviseurs en -bemiddelaars
  • Journalisten en schrijvers

Vrijstelling voor onderwijs

Ook onderwijs gericht op de uitoefening van een beroep of functioneren in een werkkring is vrijgesteld van BTW. Dit geldt bijvoorbeeld voor beroepsopleidingen en cursussen die nodig zijn om een bepaald beroep uit te oefenen.

Het is belangrijk voor ondernemers en professionals om op de hoogte te zijn van deze vrijstellingen om de juiste BTW-aangifte te kunnen doen. Het niet juist toepassen van de vrijstellingen kan leiden tot boetes en financiële gevolgen.

BTW op specifieke goederen en diensten

De BTW-tarieven kunnen verschillen voor specifieke goederen en diensten. Het is van belang om te weten welk tarief van toepassing is om de juiste BTW te kunnen berekenen. Hieronder staan enkele voorbeelden van BTW-tarieven voor specifieke goederen en diensten in Nederland:

BTW-tarief op kleding

Voor kleding geldt het hoge BTW-tarief van 21%. Dit tarief is van toepassing op de aanschaf van allerlei soorten kledingstukken, zoals broeken, truien, jurken, jassen en schoenen.

BTW-tarief op reparatie van kleding

Voor de reparatie van kleding geldt het lage BTW-tarief van 9%. Dit tarief is van toepassing op het herstellen van beschadigde kledingstukken, het vermaken van kleding of het aanpassen van kleding naar wens.

BTW-tarief op medicijnen

Medicijnen vallen onder het lage BTW-tarief van 9%. Dit tarief is van toepassing op de verkoop van geneesmiddelen, zowel met als zonder recept, zoals pijnstillers, antibiotica en vitamines.

BTW berekenen

Het berekenen van BTW is een eenvoudige berekening dat kan worden uitgevoerd aan de hand van de juiste formule. Als je het bedrag inclusief BTW weet, kun je de BTW eenvoudig berekenen door dat bedrag te delen door 100 + het BTW-tarief waaronder de dienst of het product valt.

Voorbeeld:
Stel dat je een product hebt gekocht voor €121 inclusief 21% BTW. Om de BTW te berekenen, deel je de prijs inclusief BTW door 121 en vermenigvuldig je dit met 100.

Berekening:
BTW = (€121 / 121) * 100 = €21

De BTW voor dit product is dus €21.

Wil je de BTW uitrekenen inclusief of exclusief BTW gebruik dan de eenvoudige BTW rekentool.