Berekenen.nl
Geplaatst op 8 juli

Taxibranche waarschuwt voor duurdere ritten bij afschaffen BPM-teruggave

De taxibranche is niet blij met het voornemen van de overheid om de BPM-teruggave voor hen af te gaan schaffen. Sterker nog, chauffeurs waarschuwen dat de tarieven omhoog zullen gaan en een taxirit daarmee een stuk duurder zal worden. Stichting Taxibelangen Nederland stelt zich welwillender op, mits de BPM volledig wordt afgeschaft voor alle personenauto’s die er worden aangekocht in Nederland.

Taxibedrijven moeten meer innoveren

De overheid wil af van de BPM-teruggave voor taxi’s. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft hiermee te maken vanwege de kosten voor het zorgvervoer, die flink kunnen oplopen. Hij heeft echter aangegeven dat de branche vooral zal moeten innoveren. Bijvoorbeeld door meer elektrische auto’s aan te schaffen en daarmee de BPM te drukken. Wat dat betreft legt de overheid de bal bij de taxibranche. De taxichauffeurs lijken de kosten vooral door te willen berekenen aan klanten die gebruik maken van hun diensten.

BPM berekenen: online tool

De BPM heeft behoorlijke invloed op de prijs van een auto. Dat geldt voor taxi’s, maar ook voor alle andere personenauto’s die er worden gekocht. Tenminste, met uitzondering van volledig elektrische auto’s die van de BPM zijn vrijgesteld. Je kunt online de BPM berekenen, zowel van een taxi die nu profiteert van teruggave als voor andere auto’s. Ontdek op die manier welk voordeel taxichauffeurs straks zullen mislopen of welke belasting je zelf dient te betalen op het moment dat je een nieuwe auto wilt rijden.