Berekenen.nl
Geplaatst op 22 oktober

BPM plicht per 2015 maakt kleine auto's duurder

De auto’s in het A-segment krijgen een hogere netto prijs, wat tot €1.000 aan extra kosten voor particulieren kan betekenen. Momenteel is het mogelijk om een zuinige auto in het A-segment te kopen, zonder BPM. Indien de auto minder dan 88 gram CO2 per kilometer uitstoot hoef je die kosten niet te betalen, maar de regels zullen per 1 januari 2015 worden aangepast.

Nieuwe regeling per 1 januari 2015 leidt tot hogere prijzen

Er wordt dan een nieuwe regeling van kracht, die stelt dat over alle auto’s BPM betaald dient te gaan worden, behalve wanneer het gaat om een auto die geen CO2 uitstoot (elektrisch of op waterstof). De BPM wordt op een andere manier berekend dan voorheen, om af te komen van de harde grenzen en de kosten te berekenen aan de hand van de daadwerkelijke specifieke uitstoot van de auto. Dat betekent dat je de BPM vanaf dat moment zelf kunt berekenen, aan de hand van onze online tool of de formule.

BPM voor een nieuwe auto berekenen

Wil je de BPM berekenen? Tot 1 januari 2015 is dit mogelijk aan de hand van onze module, die bepaalt of de auto binnen de BPM-vrije grenzen valt. Vanaf 1 januari 2015 kun je de BPM berekenen door uit te gaan van het standaardtarief van €175. Vervolgens kun je daar per gram CO2 (tot maximaal 82 gram) €6 bij optellen. Een auto die 65 gram CO2 per kilometer uitstoot kost op die manier €175, plus 65 x €6, €565 aan BPM. De zuinige auto’s worden daarmee een stuk duurder, waardoor het verstandig is die nog voor 1 januari 2015 op kenteken te laten zetten.