Berekenen.nl
Geplaatst op 30 november

Meer auto’s zonder bijtelling: verdubbeling elektrische auto’s in 2018

Het aantal elektrische auto’s neemt toe in Nederland. In 2017 was er sprake van een verdubbeling naar 7.000 verkochte elektrische auto’s. Branchevereniging RAI verwacht dat er in 2018 opnieuw een verdubbeling plaats zal vinden. Dat komt niet in de laatste plaats door het ontbreken van de hoge bijtelling voor deze modellen. Zakelijke rijders die een volledig elektrische auto kiezen betalen daarover slechts 4 procent bijtelling per jaar. In plaats van 22 procent per jaar, waardoor de kosten maandelijks honderden euro’s lager kunnen uitvallen.

Verwachting van branchevereniging RAI

Branchevereniging RAI verwacht dat komend jaar ook weer meer leaserijders voor een elektrisch model zullen kiezen. Sterker nog, de vereniging denkt dat er fiscale voordelen nodig zijn, om ook de particulier over de streep te trekken. Die kan op dit moment niet profiteren van de lage bijtelling voor deze modellen. Dat betekent dat er voordeel is voor de zakelijke rijder, waar de particulier geen gebruik van kan maken. Terwijl dat ook een interessante markt is, met jaarlijks veel nieuwe auto’s. Door de fiscale voordelen uit te breiden zou het mogelijk moeten zijn om meer elektrische auto’s op de weg te krijgen, voor een schoner wagenpark.

Online bijtelling berekenen

Online de bijtelling berekenen van de auto die je rijdt of de auto die je op het oog hebt? Je kunt de bijtelling berekenen voor een elektrische auto, net als voor een auto met een verbrandingsmotor. Op basis van de 4 procent per jaar en 22 procent per jaar voor 2017 en 2018. En heb je al een oudere auto, waarvan je opnieuw de netto en bruto bijtelling per maand wilt berekenen? Geen probleem, je kunt daarvoor gebruik maken van onze online tool. We zorgen er daarmee voor dat je de bijtelling eenvoudig zelf kunt berekenen.