Berekenen.nl
Geplaatst op 12 februari

60% Nederlanders te hoge premie autoverzekering

Uit onderzoek van Independer in februari 2020 is gebleken dat maar liefst 64% van de Nederlanders, van 18 tot 44 jaar die gemiddeld vier jaar een auto hebben, niet of nauwelijks omkijken naar hun autoverzekering. De kans is hierdoor groot dat de gemiddelde autobezitter te veel betaald voor zijn of haar autoverzekering. In Nederland is het hebben van een autoverzekering verplicht. Het loont dus om regelmatig je premie te berekenen als je een auto hebt!

Soorten autoverzekering

Iedereen in Nederland die een auto in zijn of haar bezit is moet zijn voertuig verzekeren. De minimale autoverzekering hiervoor is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend als WA. Deze WA-verzekering dekt vergoed of dekt letsel en schade bij de tegenpartij na bijvoorbeeld een ongeluk. Dit gaat dus niet op voor schade aan je eigen auto. Hiervoor ben je een meer uitgebreide (en dus duurdere) verzekering nodig. Voorbeelden hiervan zijn casco of all-in verzekeringen. Uit onderzoek van Independer is gebleken dat wanneer mensen verhuizen of een nieuwe auto aanschaffen, ze simpelweg hun nieuwe adres of kenteken doorgeven aan hun verzekeraar. Dit terwijl de hoogte van de premie van je autoverzekering juist afhankelijk is van dit soort factoren.

Autoverzekering verandert ieder jaar

Veel mensen denken onterecht dat wanneer ze jarenlang dezelfde auto rijden en niet verhuizen er niks aan hun premie verandert. De hoogte van de premie van je autoverzekering verandert ieder jaar. Dit wordt veroorzaakt door verschillende combinaties van factoren. Denk hierbij aan je leeftijd, je adres en de hoeveelheid schade die je afgelopen jaren wel of niet hebt gehad. De hoeveelheid schade die je afgelopen jaren wel of niet hebt gehad wordt uitgedrukt in schadevrije jaren. Deze kunnen vanzelfsprekend toe of afnemen. Mede door dit soort factoren kunnen autoverzekeringspremies per straat verschillen! Daar komt bij dat iedere verzekeraar zijn eigen berekeningen hanteert.

Premie en dekking

Ook het type auto dat je rijdt of wil gaan rijden speelt een rol bij de hoogte van de premie en de dekking van de premie. Een auto die zijn waarde behoudt is over het algemeen duurder in een autoverzekering. Dit komt doordat tijdens een ongeval (mits men goed verzekerd is) een deel of de gehele dagwaarde van de auto wordt uitgekeerd. Een auto die snel in waarde daalt is ten tijde van een ongeluk dus waarschijnlijk een stuk minder waard dan een auto die zijn waarde goed behoud. Neem de hoogte van de premie en de gewenste dekking dus goed mee in je overweging om een autoverzekering af te sluiten.

Autoverzekering berekenen

Ben jij benieuwd of je door de jaren heen te veel bent gaan betalen voor je autoverzekering? Of wil je alvast berekenen wat je kwijt zult zijn voor een autoverzekering voor die nieuwe auto? Gebruik onze online autoverzekering-berekenen-tool om uit te rekenen wat een autoverzekering voor jou mag kosten (https://www.berekenen.nl/autoverzekering). Let hierbij op je leeftijd, de leeftijd waarop je je rijbewijs hebt gehaald en je aantal schadevrije jaren. Bedenk voordat je een autoverzekering afsluit goed welke autoverzekering het beste bij jou past.