Berekenen.nl
Geplaatst op 19 maart

Autokosten in Nederland hoog voor dieselrijders

De verdeling van de autokosten in Europa is behoorlijk scheef. Bovendien heeft de automobilist daar relatief weinig invloed op. Op 87% van de kosten heeft de berijder zelf geen invloed, waardoor hij of zij afhankelijk is van de regels in het land waar hij of zij woont. Dat blijkt uit een onderzoek van Leaseplan naar de autokosten in 24 Europese landen. Het blijkt uit de Car Cost Index dat er grote verschillen bestaan tussen Europese landen. In Nederland zijn we behoorlijk duur uit, vooral wanneer we een diesel-auto rijden.

Bijna €700 per maand

Een auto op diesel kost in Nederland gemiddeld €700 per maand. Daarmee is de auto bijna twee keer duurder dan in Hongarije en ruim een derde duurder dan in het Verenigd Koninkrijk. Dit ligt vooral aan de autobelastingen, waarmee Nederland in de top-6 van duurste landen staat. We betalen inclusief de btw de hoogste belasting op diesel, die goed is voor 31% van de totale autokosten. Voor benzine zijn we het op één na duurste belastingland. Wat dat betreft liggen de autokosten in Nederland een stuk hoger dan in de landen om ons heen en is het de vraag of een nieuw kabinet daar mogelijk iets aan wil doen.

Autokosten berekenen

Wil je de autokosten berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat jij betaalt voor de auto die je rijdt? Will je de autokosten berekenen voor een nieuwe auto die je op het oog hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan? Je kunt online een berekening van de autokosten maken, zodat je het kostenniveau in Nederland vast kunt stellen. Door regelmatig online je autokosten te berekenen kun je die goed in de gaten houden en bovendien mogelijkheden tot besparen ontdekken. Daarmee voorkom je onnodig hoge kosten voor je auto.