Berekenen.nl
Geplaatst op 3 januari

50% korting op motorrijtuigenbelasting voor hybride auto’s

Zowel de elektrische auto’s als de hybride modellen kunnen rekenen op een flink lagere motorrijtuigenbelasting. Het wordt daardoor fiscaal aantrekkelijker om een (deels) elektrische auto te kopen. De auto levert financieel voordeel op, waarmee de overheid ervoor wil zorgen dat we de benzine- en dieselauto’s meer en meer gedag zeggen.

Hybride en elektrische modellen hebben voordeel

Eigenaren van een hybride auto betalen vanaf 1 januari 2016 nog maar 50% van de motorrijtuigenbelasting. Dat betekent dat de kosten per kwartaal flink lager uitvallen. Een volledig elektrische auto is zelfs helemaal vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, wat betekent dat eigenaren als het ware geen belasting hoeven te betalen voor het feit dat zij gebruik maken van ons wegennetwerk. De hybride modellen mogen tussen de 1 en 50 gram CO2 per kilometer uitstoten. Indien de auto binnen die normen blijft is er sprake van een zeer zuinig model, waardoor de overheid een korting kan aanbieden op de motorrijtuigenbelasting. Die subsidie moet ervoor zorgen dat we nog meer elektrische auto’s op de weg tegen gaan komen.

Online motorrijtuigenbelasting berekenen

Uiteraard kun je online de motorrijtuigenbelasting berekenen, zowel wanneer je een hybride auto rijdt als wanneer je een regulier model voor de deur hebt staan. Benieuwd wat je dient te betalen voor een nieuwe auto of hoe de motorrijtuigenbelasting in 2016 eruit ziet? Je kunt online aangeven welk type auto je rijdt en in welke provincie je dat doet. Het gebied waarin je woont is van belang, aangezien de provincie de mogelijkheid heeft om opcenten te berekenen. Dat betekent dat de motorrijtuigenbelasting voor een deel bestaat uit een landelijke belasting, naast een stuk kosten die je aan de provincie af dient te dragen.