Berekenen.nl
Geplaatst op 27 juni

Meisjes net zo goed met vierkantswortels als jongens

Meisjes zijn potentieel net zo goed in het berekenen van de vierkantswortel als jongens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat eerdere opvallende resultaten uit psychologische literatuur rechtzet. Die stelde dat meisjes die werden herinnerd aan het feit dat ze meisjes zijn slechter zouden presteren in wiskunde. Dat blijkt niet het geval te zijn, al kan er wel sprake zijn van een self fulfulling prophecy. Het lijkt daarom belangrijk om deze stereotypen niet steeds te benoemen, omdat mensen zich ernaar kunnen gaan gedragen.

Psychologisch onderzoek rechtgezet

Eerder leek het erop dat er sprake was van een stereotype threat effect. Meisjes die verteld werd dat ze meisjes zijn zouden slechter zijn in het berekenen van een vierkantswortel of andere wiskundige berekeningen. Dat is lastig, omdat het stereotype zowel expliciet als impliciet regelmatig wordt geuit. Dat kan de prestaties van meisjes op het gebied van wiskunde in de weg zitten. En kan het op die manier ook lastig maken voor jongens om juist te presteren in taken waar meisjes vaak goed in zijn. Het lijkt daarom vooral belangrijk om weg te blijven bij deze stereotypen.

De vierkantswortel berekenen

Wil je zelf de vierkantswortel berekenen, als jongen of meisje? Daarvoor heb je gelukkig geen rekenmachine nodig en je hoeft er zelf ook niet op papier mee aan de slag. Het is in plaats daarvan voldoende om gebruik te maken van de online tool die we hebben ontwikkeld. Je kunt op die manier online de wortel berekenen. Het gaat officieel om de vierkantswortel, maar het gaat om dezelfde berekening als de ‘wortel’. Wij maken het je online graag gemakkelijk, zonder dat je last zal hebben van stereotypen.