Berekenen.nl
Geplaatst op 16 november

Verkoopprijs berekenen

Je bent een online winkel aan het opzetten en je hebt besloten welke producten je wilt verkopen. Tegen welke prijs ben je van plan deze producten in jouw online winkel aan te bieden? Natuurlijk wil je geen geld verliezen. Het zou zelfs geweldig zijn als je er iets aan over zal houden! Daarom moet bij het bepalen van de verkoopprijs van producten met een aantal zaken rekening worden gehouden. Zo moet er btw afgedragen worden, moet er een "gezonde winstmarge" zijn en moeten ook alle onkosten vergoed worden.

Jij kunt eenvoudig stap voor stap de verkoopprijs berekenen. We beginnen met de netto-inkoopprijs, voegen vervolgens de kosten, de nettowinst en de btw toe om  tot de bruto-verkoopprijs te komen.

Bereken de netto inkoopprijs 

De verkoopprijs bestaat uit de netto inkoop- of productprijs + kosten + nettowinst + BTW. Om de verkoopprijs van een specifiek product te bepalen, gaan we uit van de netto inkoopprijs van het product. De netto inkoopprijs is de prijs zonder btw. Zodra je het product hebt gekocht, kun je eenvoudig de nettoprijs achterhalen. Het zal waarschijnlijk op de inkoopfactuur worden aangetekend. Weet jij alleen de brutoprijs (inclusief BTW)? Dan kun je eenvoudig de nettoprijs berekenen door de brutoprijs te delen door 1,21 (als de btw 21% is) of door 1,09 (als de btw 9%) is.

Rekenvoorbeeld
Je hebt iets gekocht voor 12,95 inclusief btw tegen 21%. De netto inkoopprijs is 12,95 / 1,21 = 10,70

Jij hebt de producten niet gekocht, maar zelf gemaakt? Dan moet je de nettoprijs van alle materialen bij elkaar optellen om de netto productieprijs van het product te berekenen.

Kosten

Om verliezen voor de online winkel te voorkomen, is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat alle kosten in de verkoopprijs zijn inbegrepen. Veel kosten - zoals verpakkingsmaterialen, verzendlabels en geprinte facturen - zijn vrij eenvoudig per product te berekenen of in ieder geval redelijk in te schatten. Er zijn echter ook kosten - zoals  internet- en telefoonaansluitingen, magazijn- of werkruimte-huur en transportkosten - die niet eenvoudig te berekenen zijn voor een product. Het is echter aan te raden om deze kosten wel te vermelden.

Vaste kosten kunnen maandelijks worden herzien. Als je kunt inschatten hoeveel producten je per maand verkoopt, kun je op basis daarvan de vaste kosten van het product benaderen. Tel alle maandelijkse uitgaven bij elkaar op en deel het door het aantal producten dat je per maand wilt verkopen. Denk aan onverwachte uitgaven zoals retourzendingen, beschadigde inventaris, bestellingen kwijtgeraakt door de koerier, etc.

Nadat je op deze manier de vaste kosten van het product hebt berekend, tel je deze op bij de netto aankoopprijs. Uiteraard worden alle kosten berekend vanaf het nettobedrag. Nu weet je bijna precies hoeveel het kost om een ​​product te verkopen.

Online verkoopprijs berekenen

Je kunt alles zelf berekenen, maar het is toch veel makkelijker om het door iemand anders te laten doen? Berkenen.nl heeft een online tool gemaakt om de verkoopprijs te berekenen van producten. Met een aantal gegeven en één druk op de knop heb je binnen een aantal seconden de uitkomst die jij nodig hebt.