Berekenen.nl
Geplaatst op 18 november

Marge berekenen

Wat is de marge precies?

Als je producten in een winkel of online verkoopt, moet je eerst inkopen. Elk product heeft een specifieke inkoopprijs. Jij verkoopt het vervolgens aan jouw klanten tegen een hogere verkoopprijs plus btw. Het verschil tussen deze twee prijzen (inkoopprijs en verkoopprijs zonder btw) wordt ook wel marge genoemd. Door jouw marge te berekenen, kun je zien of jij voldoende winst maakt.

Wat is het verschil tussen marge en winst?

Marge is dus het bedrag of percentage dat je als ondernemer overhoudt als je het product verkoopt. Dit betekent niet dat dit bedrag gelijk is aan de winst. Ook moet je van de marge je kosten betalen. Denk bijvoorbeeld aan het salaris van werknemers, de huur van bedrijfspanden en verpakkingsmaterialen.

Winstmarge berekenen als een vast bedrag

Wil jij jouw marge berekenen als een vast bedrag per product? Dit scheelt je als ondernemer in berekeningen. Daarna bepaal je zelf hoeveel euro je als marge wilt houden voor het totale bedrag dat je verkoopt. Dit kan per product verschillen. Zo kan bij een broek gekocht voor 200 euro rekening worden gehouden met een marge van 80 euro en bij een paar sokken van 2 euro 0,60 eurocent.

Winstmarge berekenen als een percentage

Jij kunt jouw marge ook berekenen als een percentage van het bedrag. Dan kun je bijvoorbeeld een normale winstmarge van 40% berekenen over de aankoopprijs van de broek in het vorige voorbeeld. 40% van 200 euro is 80 euro. Het is dus hetzelfde.

Marge berekenen over de inkoopprijs

Belangrijk is dat je in beide gevallen je marge berekent uit de inkoopprijs, niet uit de verkoopprijs. Anders kun jij in financiële problemen komen als jij besluit de verkoopprijs van jouw winkel te verlagen.

Hoeveel marge moet ik aanhouden als starter?

Veel startende ondernemers vragen zich af hoeveel marge ze moeten rekenen op de verkoop van hun producten. Het antwoord op deze vraag verschilt sterk per branche en product. Wanneer je een hoge marge hanteert, verdien je meer per verkocht product. Als de marges te hoog zijn, kun je jezelf natuurlijk uit de markt prijzen. Vraag je te weinig marge? Dan wordt jouw harde werk afgebroken, jouw bedrijf zal waarschijnlijk niet levensvatbaar zijn.

Drie soorten marge berekenen voor je hele bedrijf

Om het nog  ingewikkelder te maken, zijn er drie soorten winstmarges die jou iets vertellen over jouw totale bedrijfsmarge. Daarom kijken we niet alleen naar individuele producten.
  • Brutowinstmarge: 
Het is de totale omzet minus de inkoop- of productiekosten van alle verkochte producten. Hoe hoger de marge, hoe sneller je slaagt als startende ondernemer. Om deze marge te berekenen, deel jij de brutowinst door de omzet en vermenigvuldig je dit met 100.
  • Bedrijfswinstmarge/operationele winstmarge
: Totale omzet minus alle bedrijfskosten. Het verschil met de brutomarge is dat er ook rekening wordt gehouden met indirecte kosten zoals marketing- en administratiekosten. Om de operationele winstmarge te berekenen, deel jij de brutowinst minus alle indirecte kosten en vermenigvuldig je dit met 100.
  • Nettowinstmarge
:Totale inkomsten waarvan alle bedrijfskosten, inclusief belastingen en rente, zijn afgetrokken. Dit doe je door de nettowinst te delen door de omzet en te vermenigvuldigen met 100.

Online marge berekenen

Je kunt alles zelf berekenen, maar het is toch veel makkelijker om het door iemand anders te laten doen? Berkenen.nl heeft een online tool gemaakt om de marge te berekenen van producten. Met een aantal gegeven en één druk op de knop heb je binnen een aantal seconden de uitkomst die jij nodig hebt.