Berekenen.nl
Geplaatst op 15 augustus

Waar let ik op bij het kopen van gordijnen?

Gordijnen kiezen kan een flinke uitdaging zijn. Als je een kamer binnen komt zie je ze meteen en bepalen daarmee in grote mate de ‘look’ van je interieur. Bovendien zijn er verschillende soorten stof die ieder een eigen lichtinval creëren. Je wilt natuurlijk de beste gordijnen uitkiezen voor bij jouw interieur. Maar hoe kies je nu die juiste gordijnen? Wij vertellen het je.

Welke stijl wil je je interieur geven, wat zijn je praktische wensen en wil je verduisterende gordijnen of lichtdoorlatende gordijnen? 


Welke soorten gordijnen?

Overgordijnen.
Bij het kiezen van overgordijnen is het handig om te onthouden dat ze meestal gemaakt zijn van een ondoorzichtige stof. Ze houden dus lichtinval van buiten tegen. Vaak worden overgordijnen gebruikt in combinatie met een vitrage.

Vitrage
Vitrages zijn gemaakt van een doorzichtige stof en filteren de inval van natuurlijk licht. Afhankelijk van de dikte en de kleur van de gordijnstof kun je spelen met lichteffecten.

Inbetweens
Inbetweens zitten een beetje tussen vitrage en overgordijnen in qua lichtinval. Ze zorgen voor voldoende privacy, maar laten ook licht door. Bij deze gordijnen kun je kiezen voor verschillende materialen die meer of juist minder doorzichtig zijn. Kies bijvoorbeeld voor een gordijn waarbij men niet naar binnen kan kijken, maar jij wél naar buiten kunt kijken, dat is natuurlijk ideaal.

Gordijnmaat berekenen

Wil jij de gordijnmaat berekenen? Dat kan aan de hand van de breedte van de rail, de hoogte van het plafond tot aan de vloer en bijvoorbeeld de breedte van een baan stof. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven welke plooi je wilt, of je 1 of meerdere gordijnen wilt en of je zoekt naar een enkele of een dubbele zoom.