Berekenen.nl
Geplaatst op 2 februari

Culturele Hoofdstad krijgt gemiddeld een 7,6: nette score door bezoekers

Leeuwarden was Culture Hoofdstad en probeerde Friesland daarmee op een nieuwe manier op de kaart te zetten. Dat lijkt gelukt te zijn, met een gewogen gemiddelde van 7,6 als beoordeling door de bezoekers die er naartoe kwamen. Zij bezochten gemiddeld bijna 6 evenementen en leken daarmee erg tevreden te zijn over het aanbod.
Het gewogen gemiddelde van alle bezoekers is berekend aan de hand van een ingewikkelde formule door een onderzoeksbureau. Leeuwarden en Friesland zijn blij met de score, die laat zien dat het een goed evenement is geweest.

Enquete over de Culturele Hoofdstad

De enquete werd gehouden om te meten of de doelstelling om bezoekers een bijzonder evenement te bieden was geslaagd. Het onderzoeksbureau ondervroeg bijna 1150 respondenten van 18 jaar en ouder. Er werd rekening gehouden met het geslacht, de leeftijd en het opleidingsniveau. Bovendien werden inwoners uit Leeuwarden en niet-inwoners in de juiste verhouding met elkaar vergeleken. Op die manier is men tot het gewogen gemiddelde gekomen, waarmee er een mooie score beschikbaar is voor de Culturele Hoofdstad van afgelopen jaar.

Gewogen gemiddelde berekenen: tool met formule

Zelf het gewogen gemiddeld berekenen? De formule om dat te berekenen kan behoorlijk ingewikkeld zijn, vooral als er sprake is van meerdere delen die allemaal hun invloed hebben. Als het ene zwaarder mee moet wegen dan het andere is het belangrijk om uit te gaan van een gewogen gemiddelde.

Wij hebben een tool ontwikkeld om het gewogen gemiddelde te berekenen. Zonder ingewikkelde formule, omdat wij de berekening maken aan de hand van de gegevens die jij invoert. De makkelijkste manier om uit te komen bij de berekening van het gewogen gemiddelde, zodat je goed weet wat bijvoorbeeld de beoordeling van alle bezoekers was.