Berekenen.nl
Geplaatst op 29 januari

Kritiek op erf- en schenkbelasting na afschaffen dividendbelasting

De erf- en schenkbelasting krijgt in 2018 steeds meer kritiek. Dat komt door de belasting en de ingewikkelde berekening zelf, maar ook door het afschaffen van de dividendbelasting. Die heeft bij veel burgers tot verontwaardiging geleid.

Vooral omdat zij er niets van merken, terwijl het de grote bedrijven zijn die er flink van kunnen profiteren. Veel burgers zouden baat hebben bij het afschaffen van de erfbelasting, dat min of meer hetzelfde zou ‘kosten’ voor de schatkist.

Cumulatie-effecten en heffingen

De erfbelasting zit op een lastige manier in elkaar. Dat heeft vooral te maken met de verschillende cumulatie-effecten en extra heffingen, die het niet altijd even duidelijk maken welk percentage en welk bedrag er als belasting moet worden betaald. Veel burgers hebben daardoor het idee dat ze teveel betalen of dat er geen sprake is van eerlijke zaken. Dat is lastig, vooral wanneer er sprake is van een plotseling overlijden en de erfbelasting een grote financiële klap vormt, bovenop het emotionele verlies.

Erfbelasting berekenen: online tool

Wil je zelf de erfbelasting berekenen, zodat je in 2018 niet voor verrassingen komt te staan? Je kunt dan gebruik maken van onze online tool. Je kunt dan rekening houden met de erfbelasting vrijstelling en zelf een berekening maken op basis van jouw situatie en de bedragen waar het om gaat. Maak een berekening van de erf- en schenkbelasting om verrassingen te voorkomen of om goed te weten waar je aan toe bent. Binnen een paar klikken duidelijkheid, zolang de belasting blijft bestaan en alleen de dividendbelasting door de overheid wordt afgeschaft.